U Healthy Back Institutu provedeno je desetogodisnje istrazivanje o boli u ledjima i isijasu pri cemu se pomoglo tisucama osoba koje su patile od boli u ledjima.

Provjerene su skoro sve metode lijecenja, tehnike i dostupni proizvodi i otkriveno je da vecina tretmana u najboljem slucaju pruzi samo privremeno olaksanje. A razlog tome je da ti tretmani tretiraju simptom, odnosno bol, a ne stvarni uzrok boli.

“Skriveni uzrok” boli u ledjima…

Postoji skriveni uzrok boli u ledjima za kojeg ocito zna vrlo malo medicinskih i zdravstvenih djelatnika, jer da znaju tada ne bi tretirali simptome. Umjesto toga, identificirali bi i tretirali uzroke koji su doveli do stanja boli.

Na primjer, ako Vam je dijagnosticirana hernija diska, umjesto tretiranja simptoma, trebali bi Vam najprije otkriti uzrok koji je doveo od hernije diska.

Bol u ledjima ne dolazi preko noci..

Dok se mozda cini kao da je bol dosla iznenada, cinjenica je da se problem razvijao mjesecima ili cak godinama.

Razlog zbog kojeg patite od boli u ledjima je pomicanje Vaseg tijela i kraljesnice iz pravilnog polozaja u ono sto se naziva disfunkcionalnim obrascem kretanja.

Ukoliko ste kao vecina ljudi, krecete se i zivite svojim zivotom bez da ste svjesni da prisiljavate svoje tijelo na rad u disfunkcionalnom polozaju, te stoga prije ili kasnije dodje do sloma tijela. Primjeri disfunkcionalnog obrasca kretanja mogu se vidjeti u nizoj ilustraciji u prevelikoj krivulji u donjem dijelu kraljesnice.

Kao sto sigurno i pretpostavljate, nije potrebno mnogo vremena da ovo stanje rezultira s boli. Vrlo je vazno shvatiti da se ove disfunkcije ne stvore same od sebe – mi ih stvaramo!

Fizicke disfunkcije razvijaju se tijekom vremena i direktni su rezultat neuravnotezenosti izmedju razlicitih skupina misica, sto se jos naziva i “misicna neuravnotezenost”.

Jeste li znali da dok osjecate bol u ledjima, stvarni uzrok boli moze biti u bedrima? Na primjer, neuravnotezenost izmedju bedrenih misica moze povuci pelvis i kraljesnicu izvan njihovog pravilnog polozaja i ta disfunkcija moze ubrzo uzrokovati brojne vrste problema.

Bol u ledjima pocinje s neuravnotezenoscu misica koja tijekom vremena kreira disfunkciju. Tada je Vase tijelo prisiljeno svakodnevno raditi s disfunkcionalnim obrascem kretanja sto dovodi do stanja poput hernije diska.

Takvo stanje uzrokuje bol, a kao sto znate, bol je nacin na koji Vas tijelo upozorava na problem koji je potrebno rijesiti…poput lampice na kontrolnoj ploci automobila koja upozorava vozaca na problem.

Neuravnotezenost misica je “skriveni uzrok” skoro u svakom slucaju boli i isijasa..

Zasigurno se pitate- sto je pak neuravnotezenost misica? Neuravnotezenost misica je kada jedan misic ili skupina misica nadjaca suprotnog “suradnika” – kao u igri potezanja uzeta.

Kada su misici neuravnotezeni, povlace kosti i zglobove izvan njihovih pravilnih polozaja i to ih stavlja pod stalan neujednacen pritisak. Polozaj i zakrivljenost kraljesnice odredjeni su ravnotezom brojnih misicnih skupina. Razina pritiska na odredjene misice, kosti i zglobove poveca se kada neuravnotezenost misica povuce Vase tijelo i kraljesnicu izvan uobicajenog polozaja. Cak i najmanja neuravnotezenost misica moze Vas tijekom vremena povuci izvan ravnoteze i uzrokovati ogroman pritisak, te istrositi i iscrpiti tijelo…posebice kraljeske, diskove, kraljesnicu i potporne misice.

Zasto se pojavi neuravnotezenost misica?

Postoji nekoliko stavki koje doprinose neuravnotezenosti misica poput pitanja koliko ste aktivni, koje aktivnosti cesto vrsite, ako vjezbate – koje vjezbe izvodite, kako sjedite, stojite i hodate, ako radite – sto radite, itd.

Takodjer je vrlo vazno napomenuti da svi imaju neku vrstu neuravnotezenosti misica, te da ona uzrokuje i vise od boli u ledjima i isijasa. Ali kako bismo bili sigurni da ste razumjeli i shvatili ovaj pojam, slijedi kratka analogija.

Sto se dogodi kada vozite auomobil s neuravnotezenim gumama? Gume ce se brze istrositi nego inace i s vremenom ce puknuti…isto vrijedi i za vase tijelo!

Razmislite minutu o ovome..

Cak i ako ste ozlijedili ledja dizuci nesto ili radeci u vrtu, zasigurno to nije temeljni uzrok boli. Bol je uzrokovao neujednacen pritisak i trosenje tijela koje je godinama uzrokovala neuravnotezenost misica. Rezultat je bio konacni slom Vaseg tijela.

Tajna trajnog olaksanja je..

Kako biste trajno uklonili bol u ledjima trebate poceti od pocetka, a to je neuravnotezenost misica. To znaci da trebate identificirati neuravnotezenost misica i zatim raditi na ispravljanju i poboljsanju.

Mozda zvuci komplicirano, ali dobra vijest je da nije! Samo citajuci ove savjete, vec biste trebali bolje shvatiti kako se razvija bol u ledjima i zbog tog otkrica bi Vas oporavak trebao biti laksi i brzi nego vecine drugih osoba koje pate od boli u ledjima.

Autori: Dr. Robert V. Duvall, Jesse Cannone i Steve Hefferon, Healthy Back Institute

FacebookTwitterMore...