header_GOZ

24. kolovoz 2017., broj 360.

 

Protiv gladi se borite orasima!

 Odgovor kako kontrolirati osjećaj gladi doslovno raste na grani!

 

Shodno istraživanju prikaza mozga - prvom takvom vrstom provedenog istraživanja - koju su proveli medicinski istraživači s Beth Israel Deaconess Medical Center-a (BIDMC) otkriveno je kako konzumacija oraha aktivira područje mozga povezano s regulacijom osjećaja gladi.

Kako bi provjerili način na koji orah pomaže regulirati osjećaj gladi i apetit na biološkoj razini, tim medicinskih istraživača odabrao je 10 pretilih dobrovoljaca. Period istraživanja trajao je dva puta po pet dana. Za vrijeme prvog dijela istraživanja sudionici su bili upućeni na dnevnoj bazi konzumirati napitak s 48 grama oraha, što je preporuka udruge American Diabetes Association. U drugom dijelu istraživanja, isti ispitanici konzumirali su napitak bez oraha koji je bio skoro istog okusa i nutritivne vrijednosti. Nitko od sudionika nije znao kada se konzumirao napitak s orasima čime se osigurala vjerodostojnost istraživanja. Dobrovoljci koji su sudjelovali u istraživanju, tijekom tjedna u kojem su konzumirali napitak s orahom, prijavili su kako su se osjećali manje gladnima.

Isti ispitanici su testirani pomoću uređaja za snimanje magnetskom rezonancijom (fMRI). Za vrijeme testiranja bile su im prikazane slike "hrane za utjehu" (poput hamburgera i deserata), namirnice koje se smatraju "manje poželjnima" (poput povrća), kao i neutralne (npr. cvijeće i stijene).
Kada su se pojavile slike izrazito poželjne i slasne hrane, fMRI je pokazao pojačanu aktivnost malog područja u mozgu, desnoj insuli - tek nakon što su dobrovoljci uživali u napitku s orasima. Autori studije objašnjavaju kako je ovo područje vjerojatno uključeno u kognitivnu kontrolu, što znači da su sudionici više pažnje posvetili izboru hrane i odabiru one manje poželjne (nazovimo ju zdravije mogućnosti) nad vrlo poželjnom (manje zdravijom) opcijom.
 
"Znamo da nema dvosmislenosti u pogledu rezultata studije. Kada sudionici jedu orahe, specifičan dio njihovog mozga svijetli i stoga znamo da je povezan s onim što nam ispitanici govore o osjećaju razine gladi ili sitosti. " riječi su glavnog istraživača Christosa Mantzorosa, direktora Jedinice za ljudsku ishranu u BIDMC-u i profesora medicine na Harvard Medical School objavljene u priopćenju za medije.
 
Katherine Brooking, registrirana dijetetičarka i suosnivač tvrtke Appetite for Health, kaže: "Nisam iznenađena rezultatima jer su prethodna istraživanja pokazala kako orašasti plodovi, uključujući orah, mogu pomoći pridonjeti osjećaju sitosti na duži period te da pridonose regulaciji težine. Međutim, ova studija je izrazito zanimljiva jer pokazuje koja su područja mozga odgovorna za osjećaj gladi i kakvu ulogu imaju orasi pri pomaganju u suzbijanju apetita. "

Julie Upton, registrirani dijetetičar i suosnivač tvrtke Appetite for Health, kaže kako nekoliko istraživanja ukazuje na to da namirnice bogate bjelančevinama i/ili vlaknima nude bolji osjećaj sitosti. "Orašasti plodovi, općenito, bogati su proteinima i vlaknima, što ih čini dobitnom kombinacijom u prehrani." Upton dodaje da to također objašnjava zašto su ostala istraživanja otkrila kako su "osobe koje konzumiraju orašaste plodove tanje od onih koji ih rijetko konzumiraju".

Za sve koji pate od alergije na orašaste plodove, nekoliko drugih zadovoljavajućih namirnica bogatih proteinima poput jaja, grčkog jogurta, peradi i morskih plodova ima sličan učinak. "Ključ je jesti hranu bogatu proteinima, ona ima nisku razinu nezdravih zasićenih masnoća, te ju pripremati bez dodataka ostalih masti tj. ne pržiti ih", kaže Upton.

Što se tiče hrane bogate vlaknima (takva hrana pruža veći osjećaj sitosti) ona predlaže odabir graha, voća, povrća i cjelovitih žitarica. "Te su namirnice također relativno niskokaloričnih vrijednosti; Stoga, možete ih jesti više i to bez bojazni kako ćete se udebljati ", kaže Upton. "Postoje sveobuhvatni dokazi kako ljudi koji jedu više hrane biljnog porijekla imaju tanji struk u usporedbi s onima koji konzumiraju hranu bogatu mesom i mliječnim proizvodima."

Autori ove najnovije studije nadaju se kako će daljnja istraživanja dovesti do novih tretmana za pretilost.
"Namjeravamo koristiti ovu studiju kao polazišnu točku koja nam pomaže razumjeti zašto ljudi reagiraju drugačije na dostupnu hranu i kako bi u konačnici razvili nove lijekove kojima bi ljudima olakšali regulirati i smanjiti vlastitu težinu", zaključio je Mantzoros.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Izvor: Yahoo