kvantum-tim.hr

Što znamo o koronavirusu i što možemo napraviti kako bi se zaštitili

Koronavirus

Ilustracija ultrastrukture virusa Covid-19 
FOTO KNJIŽNICA CDC / SCIENCE

 

Koronavirus - kada i gdje?

U prosincu 2019. u Kini je zabilježen niz slučajeva upale pluća. Istraga je utvrdila da ju je uzrokovao do tada nepoznati virus, koji je sada nazvan Novel Coronavirus iz 2019. godine.

Koronavirus je novi virus, i znanje o njemu se mijenja iz dana u dan stoga ovo što se sada može o njemu saznati vrlo lako bi se moglo promijeniti u budućnosti.

 

Što je Koronavirus?

Koronavirusi su velika skupina virusa. Oni se sastoje od jezgre genetskog materijala okruženog omotačem proteinskih šiljaka što njihov izgled čini sličnim kruni. Od tuda potiče i ime ove skupine virusa - na latinskom jeziku kruna se naziva corona. 

Postoje različite vrste koronavirusa koje uzrokuju respiratorne, a ponekad i gastrointestinalne simptome. Respiratorni simptomi pojavljuju se u rasponu od prehlade do upale pluća i kod većine oboljelih ti simptomi su blagog oblika.

Međutim, postoje i neke vrste koronavirusa koje mogu uzrokovati tešku bolest, a to su SARS - koronavirus koji je identificiran u Kini 2003., te MERS - koronavirus koji je prvi put identificiran u Saudijskoj Arabiji 2012.

Covid-19 oblik koronavirusa je prvi put identificiran u Kini 2019. godine. U početku se pojavio kod skupine oboljelih od upale pluća a koji su bili povezani s tržnicom morskih plodova i životinja u Wuhanu. Od tada se bolest proširila s oboljelih na članove njihove obitelji, na osobe s kojima su dolazili u kontakt te napose na zdravstveno osoblje. Virus se iz Kine proširio na okolne zemlje a nije mu puno trebalo da se pojavi na svim ostalim kontinentima.

 

Odakle je virus došao?

Poznato je da koronavirusi potiču od životinja. Ponekad virusi mogu napraviti skok sa životinja na ljude što se u ovome slučaju desilo u Kini. To se naziva prelijevanjem i može biti posljedica niza čimbenika, poput mutacije virusa. Na primjer, MERS s deva i SARS od cibetki. Još uvijek nije poznata vrsta životinje koja je prenjela zarazu na čovjeka.

 

Kako se prenosi?

Točna dinamika prijenosa virusa tek se treba utvrditi. Općenito respiratorni oblik virusa obično se prenosi kapljicama stvorenim kada zaražena osoba kašlje ili kiše, ili pomoću dodira površine kontaminirane virusom ili osobnim kontaktom. Osobe koje su najviše u opasnosti od zaraze novim Koronavirusom su osobe koje su u bliskom kontaktu sa životinjama, poput veterinara ali i oni koji se brinu za ljude koji su zaraženi virusom, poput članova obitelji ili zdravstvenih radnika.

 

Simptomi koronavirusa

Koronavirus djeluje drugačije na svakog pojedinca. Najrizičnije su skupine pušači, djeca i stariji od 65 godina.

Od onoga što je do sada poznato simptomi koronavirusa slični su gripi - kašalj, temperatura, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje odnosno nedostatak daha, drhtavica. 

U težim slučajevima dolazi do upale pluća, zatajenja bubrega i u konačnici smrti. Stopa smrtnosti je u ovome trenutku oko 2,3 %.

Na simptome trebaju paziti samo osobe koje su u posljednjih 20 dana bile u kontaktu s osobom kod koje je dokazan koronavirus. Ako ste bili u kontaktu s oboljelim osobama, koristite maramice, nosite masku i konzultirajte liječnika što dalje učiniti.

 

Kako možemo znati je li netko zaražen - dijagnoza?

Infekcija se može dijagnosticirati testom poznatim kao PCR. Ovaj test identificira virus na temelju njegovog genetskog otiska.

Trenutno nema cjepiva za zaštitu od virusa i svakodnevno se radi na tretmanu i cjepivu koje je u ovome trenutku u fazi razvoja.

 

Kako se možemo zaštititi od virusa?

Novi virus je neko vrijeme imao ograničeno geografsko širenje, no u zadnjih 2 tjedna virus se proširio na gotovo sve kontinente.

Postoje brojni uobičajeni higijenski postupci koji se preporučuju radi zaštite od infekcije i daljnjeg širenja.

Izbjegavajte bliski kontakt s onima koji nisu dobro. Prikladna je uporaba maski i osobne zaštitne opreme, posebno u zdravstvenom ambijentu, redovito pranje ruku sapunom i vodom, dezificijensima ili sredstvima na bazi alkohola.

Mjere koje se mogu poduzeti kako bi se spriječila infekcija iz životinjskog izvora uključuju: izbjegavanje nepotrebnog kontakta sa životinjama, pranje ruku nakon kontakta sa životinjama ili životinjskim proizvodima i osiguranje da se životinjski proizvodi temeljito kuhaju prije njihove konzumacije.

Važno je ostati kod kuće ako se ne osjećate dobro, ali ako imate visoku temperaturu, kašalj ili otežano dišete i sumnjate kako ste bili u kontaktu s osobom za koju je potvrđena zaraza koronavirusom, potražite liječničku pomoć.

Toplomjer i pulsni oskimetar Kvantum-tim

 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.