kvantum-tim.hr

Jedete li zdravo?

 Glasnik o zdravlju: Jedete li zdravo?

Nakon ljeta sve veći broj slučajeva koronavirusa širom svijeta izaziva u nama osjećaj panike. Čak i nakon što su poduzete sve potrebne mjere predostrožnosti, od nošenja maski, dezinfekcije, društvenog distanciranja pa sve do drugog zatvaranja (lockdown-a) koje je proglašeno u Izraelu prošli tjedan i limitiranja kretanja u Španjolskoj, broj pozitivnih slučajeva nastavlja rasti svakim danom.

Čini se kako cijepljenje predstavlja jedini tračak nade, ali još nije sigurno kada će biti pokrenuto i dostupno široj javnosti. U tako sumornoj situaciji prevencija je jedini način da se zaštitimo od Covida-19.

Kako bi se smanjio rizik od zaraze, najbolje je rješenje konzumirati hranu bogatu hranjivim tvarima. Razlog je vrlo jednostavan - kad tijelo iznutra bude u formi, lakše će se moći boriti protiv virusa i bakterija.

Pročitajte koja 3 vitamina i minerala jednostavno morate obuhvatiti svojom prehranom ili ih uzimati kao dodatak prehrani kako biste očuvali i poboljšali svoje zdravlje te smanjili rizik od bolesti.

 

Prehrana bogata vitaminima i mineralima za bolji imunitet

Prehrana bogata vitaminima i mineralima neophodna je za sprječavanje rizika od infekcije. Vitamini i minerali, pojednostavljeno, djeluju kao prirodna barijera za viruse i bakterije a njihove antioksidativne mogućnost smanjuju upalne procese, poboljšavaju rad metabolizma i podržavaju zdravo funkcioniranje organizma.

Stoga je zaista važno da svoju prehranu prilagodite i obogatite hranom bogatom vitaminima i mineralima ili, ako je potrebno, pametno dopunite dodacima prehrani.

 

Vitamin C

Već i vrapci na grani znaju kako je vitamin C jedan od najvažnijih vitamina za zdravlje svakog organizma. Kada u kombinaciju današnjeg brzog i stresnog načina življenja ubacimo i Covid-19, tada je vitamin C zaista neophodan za održavanje cjelokupnog organizma zdravim.

Mnogi stručnjaci tijekom pandemije zagovaraju zdravstvene dobrobiti koje proizilaze iz konzumacije hrane bogate vitaminom C jer se smatra snažnim antioksidansom koji neutralizira nestabilne spojeve u tijelu (slobodne radikale) a koji uzrokuju oštećenja u stanicama. Osim toga, vitamin C je potreban u nekoliko biokemijskih procesa, koji pomažu u jačanju imuniteta.

Smatra se kako je dnevno potrebno unositi 90 mg vitamina C kako bi organizam dobro funkcionirao. 

Uobičajeni izvori vitamina C su limun, naranče, zelena paprika, jagode, rajčica, brokula, šipak, višnja, crni ribiz, kupus, krumpir, prokulica, repa i drugo lisnato povrće.

Ako niste u mogućnosti vitamin C unosti u dovoljnim količinama putem hrane preporuka je unositi ga kao dodatak prehrani. 

 

Vitamin D

Vitamin D je neophodan je za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava te za kontrolu razine fosfora i kalcija u organizmu. Ima protuupalna i imunoregulacijska svojstva, što je presudno za aktivaciju obrane imunološkog sustava u tijelu. Niske razine vitamina D često su povezane s infekcijom, bolestima i imunološkim poremećajima.

Preporučena dnevna količina unosa vitamina D iznosi 600 međunarodnih jedinica (IU) za ljude između 1 i 70 godina i 800 IU za osobe starije od 70 godina.

Najčešći izvor vitamina D je sunce (10 do 30 minuta na suncu svakodnevno omogućit će stvaranje dovoljne količine vitamina D u našem organizmu). Dobri izvori su još i riblje ulje, srdela, losos, bakalar, tuna, maslac, jetra, žutanjak, žitarice, bamije, sir, gljive, mlijeko. 

 

Cink

O cinku, kao hranjivoj tvari, govori se manje nego što bi trebalo. Cink ima neprocjenjivu ulogi u održavanju zdravlja i kondicije. Dio je preko 300 enzima (više nego svi elementi u tragovima zajedno) i pomaže ojačati naš imunološki sustav, pospješiti diobu stanica, njihov rast, zacjeljivanje rana i sintezu proteina i DNK. Unos cinka također pomaže smanjiti trajanje prehlade.

Cink je važan i za osjet okusa budući da čini dio proteina čiji je zadatak raspoznavanje okusa. Oslabljeni osjet okusa i mirisa čest su simptom nedostatka ovog minerala u našem tijelu.

Jedna od najvažnijih uloga cinka je i njegov doprinos normalnom radu imunološkog sustava tijela. On utječe na stvaranje bijelih krvnih stanica koje su važan faktor u borbi protiv infekcija.

Ljudsko tijelo sadrži 2 do 3 grama cinka. Najviše se nalazi u skeletnim mišićima i kostima a u manjoj mjeri u jetri, koži, bubrezima, mrežnici oka i prostati.

Preporuka kod unosa cinka u tijelo je za  muškarce 11 mg dnevno, dok je za žene preporuka unositi 8 mg dnevno. Neki uobičajeni izvori cinka su meso, školjke, piletina, mahunarke, indijski orah, gljive, sjemenke bundeve.

  

Kombinacija vitamina C, D vitamina i cinka pospješit će stanje organizma i pružiti mu zaštitu od virusa i bakterija, stoga obogatite svoju prehranu namirnicama koje obiluju vitaminima i mineralima ili uzimajte dodatke prehrani koji će nadomjestiti njihov manjak.   

 

Slika u naslovu: Vitamin a vector created by freepik - www.freepik.com

 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.