kvantum-tim.hr

Kvantum-tim vodič za sigurnu kupnju preko internta i u fizičkoj trgovini

Dolaskom Covida-19 većina nas je bila primorana promijeniti svoje navike kupnje. Započeli smo dio svojih potreba namirivati pomoću online kupnje (kupnje putem interneta) smanjujući time odlaske u fizičke trgovine kako bismo donekle izbjegli doticaj s Covidom-19.

Mjere koje su se ovog proljeća provodile uvelike su utjecale na maloprodajni prostor kakav znamo. Fizički odlazak u neki vid maloprodajne trgovine, bilo da se radilo o trgovinama prehrambenim namirnicama, odjećom ili obućom, ljekarnama i slično, bio je na neki od načina limitiran donešenim mjerama koje su zahtjevale socijalnu distancu. To je direktno utjecalo na naše ponašanje u kupnji, što je u mnogim slučajevima rezultiralo povećanim brojem naših transakcija putem interneta.

Online vs Offline

 

Slika: Online market vector created by upklyak - www.freepik.com

Tu dolazimo do točke u kojoj smo se svi manje više pitali da li je kupnja putem interneta sigurna i što ako baš nismo sigurni ili nismo u mogućnosti kupiti nešto putem interneta?

Kako bismo Vam donekle pokušali pomoći pronaći odgovore na gornja pitanja, u nastavku se nalazi kratki vodič koji obuhvaća glavne točke koje će vam pojasniti na što je potrebno svrnuti pažnju kod kupnje putem interneta i što trebate napraviti ako niste od online kupovine već želite svoju robu kupiti u fizičkoj trgovini.

 

KUPNJA PUTEM INTERNETA (tzv. "online shopping")

Odaberite pouzdanu web trgovinu

  • Potrebno je provjeriti da li je odabrana web trgovina pouzdana a to najlakše možete provjeriti ako napravite sljedeće:

    • na stranicama odabrane web trgovine potražite izbornik "o nama" ili "upoznajte nas" i proučite što piše.

    • na stranicama odabrane web trgovine potražite recenzije/komentare kupaca.

    • provjerite da li su navedeni brojevi telefona ili e-mail adresa web trgovine aktivni (neki puta morate biti uporniji i duže čekati na javljanje jer je u današnje vrijeme korisnička podrška zatrpana pozivima, na mailove bi trebali u pravilu odgovoriti unutar 24 sata).

    • pogledajte da li je web trgovina aktivna na socijalnim mrežama.

    • van njihovih stranica, pomoću pretraživača kojeg koristite pretražite ime web trgovine kako biste vidjeli što se sve o njoj piše. Pazite, rezultati pretraživanja mogu se namjestiti pogotovo kada prođete nekoliko prvih stranica pretraživanog pojma.

    • za primjer slijedite link na našu stranicu i pogledajte kako smo to mi riješili: https://www.kvantum-tim.hr/upoznajte-nas

Zaštitite svoje zdravlje. Kupujte bez kontakta. 

Potražite lokot uz web adresu trgovine (HTTPS)

  • Nikada ne kupujte putem interneta pomoću svoje kreditne kartice s web mjesta na kojem nije instaliran SSL certifikat.

  • Stranica web trgovine koja ima SSL certifikat u svojem URL-u (adresi) će na samome početku imati HTTPS oznaku.

  • Takva stranica bi trebala imati i sličicu zaključanog lokota ispred svoje URL adrese - obično lijevo od URL-a u adresnoj traci ili statusnoj traci dolje što ovisi o vašem pregledniku.

  • HTTPS je sada standardan čak i na web lokacijama koje ne posjeduju web trgovinu.

  • Više informacija potražite na linku u nastavku i pogledajte sliku koja pokazuje kako izgleda lokot na stranici www.kvantum-tim.hr: https://support.google.com/chrome/answer/95617?hl=hr

 

Sigurna kupovina - lokot, HTTPS

 

Ne dijelite svoje podatke olako

  • Nijednom e-trgovcu za kupnju putem interneta nije potreban vaš OIB ili rođendan kako bi mogli isporučiti robu ili usluge koje ste kod njih kupili (ako se prevaranti domognu vaših podataka i broja vaše kreditne kartice, mogu vam napraviti golemu štetu, stoga uvijek budite oprezni gdje i s kime dijelite svoje podatke).

  • Kad god je to moguće, ostavljajte samo minimum traženih podataka - obično web trgovine imaju obilježena polja koja je potrebno popuniti - ime i prezime, adresa, kontakt telefon ii/ili mail. U nastavku možete pronaći sliku koja prikazuje našu stranicu s podacima koje je potrebno popuniti kako biste mogli obaviti web kupovinu). 

  • Danas je, kod kupovine putem interneta, praksa da ili obavite kupovinu kao gost (osnovni podaci koji se ne spremaju ili kreirate svoj korisnički račun gdje svoje podatke ostavljate zaštićene zaporkom). Ovu drugu varijantu nejčešće koristite kada često obavljate online kupovinu kod istog web trgovca.

  • Ako već kreirate korisnički račun onda koristite jaku zaporku. Pametniji potez: upotrijebite upravitelj zaporki koji će za vas napraviti jake zaporke te ih primjeniti na stranicama gdje je potrebno.

  • Pogledajte sliku u nastavku - svi podaci koje je potrebno popuniti označeni su sa zvjezdicom. OIB se popunjava isključivo ako tražite R1 račun (račun za tvrtku gdje se u polje unosi OIB tvrtke, ne osobe):

 

Podaci potrebni za narudžbu putem weba

 

Vrste plaćanja kod kupnje putem web trgovine

  • Pažljivo proučite kakve sve mogućnosti plaćanja nudi web trgovina koju ste odabrali i po odabiru robe koju želite kupiti odaberite za vas najsigurniji i najoptimalniji način plaćanja

  • Mogućnosti plaćanja kreću se od:

    • Plaćanje putem banke (virmansko) - plaćanje se obavlja direktno s vašeg računa na račun trgovca, a roba se šalje po potvrđenoj uplati od strane web trgovca - pazite da broj računa zaista odgovara podacima web trgovca

    • Plaćanje putem kartica - web trgovine zbog sigurnosnih razloga najčešće koriste treću stranu (Payment Gateway Sistem - pojam se odnosi na sustav sigurne autorizacije i naplate kartica putem Interneta, kako bi se kupcima osigurao brz, siguran i jednostavan proces kupnje). Najčešće se u Hrvatskoj koriste: T-com PayWay, WS Pay, PBZ MyCheckOUT, Pencepay, PayPal. Proces naplate se odvija tako da korisnik popuni osnovne podatke (ime i prezime, adresu, e-mail/telefon) na web stranicama trgovca. Kada korisnik potvrdi da je suglasan s uvjetima kupnje, web trgovina ga šalje na web stranice payment gatewaya na kojima korisnik upisuje podatke sa svoje kreditne kartice. Payment gateway zaprima podatke s kreditnih kartica te ih prosljeđuje prema banci koja zatim autorizira ili odbija transakciju. Informacija o odobrenju, odnosno odbijanu transakcije povratno se, posredstvom payment gateway sustava, dostavlja platitelju i banci, odnosno kartičnoj tvrtki. Ukratko, kada se radi o internetskoj trgovini Payment gateway ispunjava identičnu svrhu kao i POS uređaji u fizičkim trgovinama, odnosno posreduje između prodavača i banke kako bi omogućili realizaciju sigurne naplate. Na taj način vi nikada ne ostavljate svoje podatke web trgovini već payment gatewayu koji posjeduje i provodi sve potrebne sigurnosne protokole kako bi vaša kartica i pripadajući podaci bili sigurni.

    • Plaćanje pouzećem - možemo slobodno reći da je to najsigurniji način - plaćate naručenu robu prilikom uručenja pošiljke.

 

 

Online vs Offline

Slika: Blue background photo created by freepik - www.freepik.com

KUPNJA U TRGOVINI (tzv. "offline shopping")

  • Kupnju u trgovini obavljajte kada je to zaista neophodno

  • Budući da će za kupnju u trgovini trebati susresti i stupiti u kontakt s puno ljudi, obavljajte kupnju samo kada je to potrebno. 

  • Ako živite u napučenim područjima, postoji i veća mogućnost zaraze Covid-19 virusom, stoga je potrebno izbjegavajti mjesta na kojima se može okupiti veći broj ljudi. 

  • Ne zaboravite, možemo doći u kontakt sa zaraženim ljudima ili površinama u potpunosti nesvjesno, bez obzira kakve smo mjere predostrožnosti poduzeli. 

  • Kupujte u fizičkoj trgovini ako je ono što želite kupiti krhko i može se oštetiti uslijed tranzita ili ako kupujete robu koja ima kratak rok trajanja i ne bi bila upotrebljiva u slučaju da internetska dostava kasni.

  • Ako kupujete u fizičkoj trgovini, vjerojatno ćete naići na mjesto gdje je okupljeno puno ljudi. Bilo da su to prodavači ili kupci, držite se podalje od svih. Pokušajte biti udaljeni najmanje 2 metra od svih oko sebe. Ako društvena distanca u trgovini u kojoj želite kupovati nije moguća, izbjegavajte odlazak u takvu trgovinu ili pričekajte da se gužva smanji.

  • Najvažnije je slijediti propisane sigurnosne mjere i mjere predostrožnosti tijekom kretanja.

  • Nosite masku, rukavice, držite se socijalnog distanciranja, ne dodirujte uobičajene površine, često dezinficirajte ruke itd. jer će vas takve mjere, ako ih provodite, donekle zaštititi dok ste vani.

  • Dodatno se možete zaštititi ako pri kupnji koristite nedominantnu ruku (ako ste dešnjak koristite lijevu, a lijevak koristite desnu) kako biste dodirivali uobičajne površine poput kvaka, košara, kolica, proizvoda i slično. Razlog je vrlo jednostavne naravi - u slučaju da nesvjesno dodirnete lice dominantnom rukom ili pojedete nešto, bit ćete sigurniji jer ste to napravili s rukom kojom niste dodirivali površine koje mogu biti potencijalno onečišćene virusima i bakterijama.

  • Dezinficirajte svoje ruke prije i poslije izlaska iz trgovine ili javnog prijevoza jer ćete na taj način štititi sebe i druge.

  • Ako prilikom odlaska u kupnju koristite javni prijevoz, koristite ga što kraće i slijedite sve propisane mjere vezane uz prijevoz putnika u javnom prijevozu. Izbjegavajte periode kada je gužva najveća.

  • Kada vršite plaćanje, plaćajte pomoću kartica, beskontaktno ili plaćajte pametnim telefonom što je zapravo još sigurnije od korištenja kreditne kartice koju više ne morate imati sa sobom. Potrebni su vam samo vaš otisak prsta, lice ili zaporka te aplikacija poput neke od bankarskih koje vam omogućavaju plaćanje putem weba i beskontaktno.

 

U ovih nekoliko redaka pružili smo vam uvid u stvari koje morate imati na umu kad se odlučite za kupnju putem interneta ili u fizičkoj trgovini.

Odluku gdje i kako ćete kupovati donesite prema svojim potrebama i ne zaboravite provoditi sve navedene mjere kako biste se zaštitili od Covida-19. 

Naš život se i dalje mora odvijati stoga, uz to što moramo imati na umu kako je virus i dalje oko nas i kako će biti uz nas još neko vrijeme, potrebno je pridržavati se svih mjera koje nas i naše bližnje mogu zaštititi.

 

Vaš Kvantum-tim

 

Na www.kvantum-tim.hr možete pronaći proizvode za zaštitu svojeg zdravlja i možete kupovati bez kontakta iz sigurnosti svojeg doma.

 

Zaštitite svoje zdravlje. Kupujte bez kontakta.

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.