kvantum-tim.hr

Da li znate kako ispravno mjeriti krvni tlak?

Što trebamo znati prije samog mjerenja krvnog tlaka?

Prije opisa same procedure mjerenja moramo znati kako na rezultate mjerenja utječu razni faktori.

Oism dobrog tlakomjera (u ponudi kvantum-tima možete pronaći 7 digitalnih te više od 20 ručnih i stolnih tlakomjera za kućnu i profesionalnu upotrebu) za točne rezultate moramo obavezno svrnuti pažnju na sljedeće:

  • Ako mjerite tlak u ljekarni ili kod svojeg liječnika možete postati nervozni. U tom slučaju velika je vjerojatnost da patite od takozvanog "sindroma bijele kute". Čak jedna od pet osoba* koje su vršile mjerenje krvnog tlaka u ordinaciji ili ljekarni imaju očitanje visokog tlaka iako su njihova očitanja u domaćem okružju normalna.
  • Što ste jeli, pili ili radili prije mjerenja može itekako utjecati na izmjereni rezultat tlaka pa ako ste pušili, konzumirali alkohol, kofein, hranu ili vježbali u periodu od 30 minuta prije mjerenja krvnog tlaka, očitanje bi moglo biti više.
  • Ne biste vjerovali ali način na koji sjedite također može loše utjecati na rezultate mjerenja krvnog tlaka. Noge ne smiju biti prekrižene a ruka s manžetom bi se trebala odmarati na stolu u visini vaših prsa. Također, tijekom mjerenja trebate biti opušteni, mirni i ne smijete govoriti jer svaki pomak tijela može utjecati na rezultat mjerenja.

 

Kako ispravno mjeriti krvni tlak? 

U sljedećih par rečenica možete saznati kako ispravno izmjeriti svoj krvni tlak a na kraju teksta nalazi se i kratki video u kojem možete vidjeti kako se brzo i jednostavno može izmjeriti tlak s Rossmax X1 tlakomjerom iz naše ponude:

  1. Obavite nuždu prije nego što ćete krenuti s mjerenjem krvnog tlaka.
  2. 30 minuta prije početka mjerenja nemojte ništa jesti ili piti.
  3. Minimalno 5 minuta prije početka mjerenja udobno se smjestite na stolicu s naslonom za leđa i opustite se.
  4. Vaša oba stopala moraju bit postavljena na tlo a noge, dok sjedite I mjerite krvni tlak, nikako ne smiju biti prekrižene.
  5. Manžeta treba biti odgovarajuće dimenzije i na ruci treba stajati čvrsto pripijena, ali ne pretijesna. Zbog pravilnog očitanja manžeta bi trebala biti postavljena uz vašu golu kožu (nije preporučeno vršiti mjerenje preko odjeće). Donji rub manžete treba biti postavljen cca 2 cm od samog pregiba između nadlaktice i podlaktice.
  6. Oslonite ruku s manžetom na stol i pazite da vam je lakat postavljen otprilike u razini srca.
  7. Ako vam je liječnik propisao terapiju poradi reguliranja krvnog tlaka, tada mjerenja napravite prije i poslije uzimanja lijeka.
  8. Kada započne mjerenje pokušajte se ne micati, budite opušteni, nemojte pričati ili se igrati s mobitelom.
  9. Nakon provednog mjerenja, pričekajte 5 do 10 minuta kako bi ste se opustili i krvne žile u ruci oporavile od predhodnog mjerenja i potom, poštujći ove preporuke, ponovno izmjerite krvni tlak.
  10. Bilježite rezultate provedenih mjerenja i podijelite ih sa svojim liječnikom.

Video:

 

Sve Rossmax tlakomjere možete pogledati klikom na sliku tlakomjera:

Pogledajte ponudu automatskih digitalnih tlakomjera Kvantum-tima

* Izvor - https://www.health.harvard.edu/heart-health/high-blood-pressure-at-the-doctors-office-but-not-at-home

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.