kvantum-tim.hr

header_vitamini

Utorak, 14.11.2017. / glasnik br. 36

 

Deset vitamina i minerala pomoću kojih ćemo lako preživjeti period hladnog i tmurnog vremena

 

Hladno vrijeme mnogima od nas crpi energiju, uzrokuje upale i bolove u zglobovima, čini nas šmrcavima, i ostavlja otvorena vrata bolestima poput gripe i raznim infekcijama.

Međutim, mnoge od ovih, za hladnije vrijeme, tipičnih neugodnosti uzrokovane su nedostatkom vitamina ili minerala. Zato nadopunjavanje naših kućnih zaliha s deset osnovnih vitamina i minerala može sačuvati naše zdravlje i vratiti nam poletnost u ovu hladnu i kišnu poznu jesen te predstojeću zimu.

Vitamin C - mnogi od nas preventivno uzimaju vitamin C dolaskom hladnijeg vremena  Međutim, tijekom zime kada su povrće i voće nedostatni izvor vitamina i minerala za potrebe jačanja i održavanja našeg imuniteta pametno je prehranu pojačati dodatkom Vitamina C. Time ne samo kako ćemo pojačati naš imunitet već ćemo održati krvne žile zdravima i prohodnima, jačat ćemo zube i kosti tezaštititi organizam od gripe.

Željezo - ako patimo od nedostatka željeza naše tijelo bit će usporeno i bit ćemo tromi posebice tijekom hladnijeg vremena. To se posebice odnosi na nježniji spol koji zbog menstruacije gubi tijelu prijeko potrebne vitamine i minerale. Dodaci prehreni u obliku željeza povećat će našu razinu energije i potaknuti zdravu, i svježu isporuku kisika u pluća, slezenu, koštanu srž, mišiće i stanice.

Vitamin A - Ako već imamo nedostatak željeza, šanse su kako su i naše zalihe vitamina A u tijelu također pri kraju. Vitamin A vratit će iskru natrag u naše oči, elastičnost našoj koži i održati naše kosti jakima i time nas štititi u slučaju pada zbog klizave podloge bilo zbog mokrog lišća ili leda u ovo hladno vrijeme.

Kalcij - Postoje velike šanse kako će nam ovo hladnije vrijeme donijeti dvije stvari - puno padalina (kiša i snijeg) i puno kolača. Kalcij kao ecencijalni mineral štitit će naše kosti u slučaju pada a naše zube od pretjerane izloženosti slatkome.

Vitamin D - Dani su kraći a noći su duže tako da nam se čini kako jedva vidimo sunce tijekom ovog hladnijeg razdoblja godine. Vitamin D stvara se u našim tijelima kada smo izloženi suncu. Zato je izlazak na sunce (kada to vrijeme dopušta) bitno tijekom hladnijih, tmurnijih mjeseci. Bez vitamina D, tijelo ne može apsorbirati kalcij ili stimulirati određene imunosne odgovore koji nas štite od prehlade i infekcija.

Omega 3 masne kiseline - kraći dani, tmurno vrijeme i niske temperature kombinacija je koje nas može dobro podhladiti ali i dobrano narušiti naše raspoloženje. Srećom pojačani unos omega-3 masnih kiselina može pomoći poboljšati naše raspoloženje, poboljšati naš mentalni fokus na stvari koje redovno obavljamo i može nam pomoći obraniti se od prehlada.

Vitamin E - hladnije vrijeme otvorilo je sezonu grijanja čime je zrak u prostorijama u kojima svakodnevno boravimo postao sušiji. Od toga je počela patiti naša koža, nokti i kosa. Sve to možemo izbjeći adekvatnim unosom Vitamina E u naš organizam. Ovaj hidratantni antioksidans zaštiti će našu kožu od suhoće, crvenila a kosu i nokte učinit će snažnijima i zdravijima. Vitamin E pomaže našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, psorijaze i peruti.

Folna kiselina - nažalost, ako nismo ljubitelji zelenog lisnatog povrća, vjerojatno nećemo u tijelo unjeti dovoljne količine folne kiseline. Tijekom zimskih mjeseci, kada je špinat teško promaći, imat ćemo problema s punjenjem naših tjelesnih skladišata folnom kiselinom što će rezultirati suhom i oštećenom kožom lišenom dovoljne količine vlage.

B Vitamini - Ova snažna mala skupina vitamina, poznata još i kao B kompleks, odgovorna je za pretvaranje ugljikohidrata u energiju, kako bi pomogla metabolizirati masti i proteine za gorivo. Zato dopunjavanje s B Vitaminima (osobito vitaminom B12) može smanjiti osjećaj depresije i tjeskobe koji su u ovo tmurno vrijeme i više nego česti.

Magnezij - većina žena pati od menstrualnih bolova, osobito tijekom zime. Dodavanjem magnezija u dnevnu prehranu možemo olakšati menstrualne grčeve tijekom hladnih mjeseci, smanjujući kontrakcije mišića i teške živčane impulse.

Slika: Rainy weather vector created by storyset - www.freepik.com

 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.