kvantum-tim.hr

GOZ header

23. studeni 2017., broj 368.

 

Suho spavanje

Kako lakše odviknuti dijete od mokrenja u krevet?

 

Je li enureza uobičajena?
Mokrenje u krevet, ili enureza je prema znanstvenoj terminologiji česta pojava. Utječe na 5-10% djece ispod deset godina starosti i na malen postotak starije djece i tinejdžera. Jednako je izražena u svim kulturama i među svim društvenim skupinama. Dječaci su nešto češće zahvaćeni od djevojčica.
 
 
Koji su uzroci enureze?
Stare ideje o enurezi kao psihijatrijskom poremećaju nisu istinite. Većinom, kada dijete mokri u krevet, ni roditelji ni djeca nisu krivi.
 
Suvremena istraživanja pokazala su kako mokrenje u krevet ima tri glavna uzroka:
  1. gotovo sva djeca koja mokre u krevet teško se bude i ustaju tijekom noći,
  2. velik broj djece koja mokre u krevet imaju probleme s bubrezima koji proizvode previše urina tijekom noći,
  3. mokraćni mjehur u većine djece koja mokre u krevet previše je osjetljiv i lako se kontrahira.
  4. enureza je često i nasljedna unutar obitelji.
 
Je li enureza štetna?
Tijelo se neće "oštetiti" mokrenjem u krevet i spavanje na mokrim plahtama neće uzrokovati infekcije mokraćnog sustava ali će mnoga djeca koja imaju problema s enurezom patiti od niske razine samopoštovanja, što u njihovim očima može biti protumačeno kao svojevrsni društveni hendikep što dakako može utjecati na njihov psihološki razvoj.
 
 
Hoće li problem enureze sam od sebe nestati?
Da, problem enureze obično nestaje sam od sebe, ali period u kojem se to dešava može potrajati popriličan broj godina. Stoga, za djecu od šest ili više godina, koja pate od enureze, preporuka je odmah započeti s aktivnim liječenjem.
 
 
Kako se to tretira?
Puno obitelji pokušalo je riješiti problem ne dopuštajući dijeci popiti bilo kakvu tekućinu prije spavanja ili probuditi djecu tijekom noći i odvesti ih na toalet. Ove strategije obično nisu učinkovite. Bolja je ideja usaditi djetetu zdrave i trajne navike vezane uz konzumaciju tekućine i odlaska na toalet - to znači kako bi dijete trebalo ići na zahod šest puta dnevno (kad se ustane, sredinom jutra, oko ručka, rano poslijepodne, oko večere i pred spavanje).
Dijeca bez obzira pate li od dnevne ili noćne enureze, trebaju pomoć roditelja. Roditelji moraju objasniti djeci kako mokrenje u krevet nije njihova krivica. Vrlo je važno da dijete ne ograničava svoje društvene aktivnosti zbog mokrenja u krevet.
 
 
Kako tretirati enurezu?
Postoje dva načina kako pristupiti rješavanju problema s enurezom koja imaju dokazani učinak:
  1. 1. alarm za rješavanje problema enureze,
  2. 2. medikamenti kojima se rješava problem prekomjerne proizvodnje urina.
Ove metode u otprilike 75% djece riješe problem enureze, dok se roditeljima djece koja i dalje imaju problema s mokrenjem u krevet savjetuje potražiti pomoć liječnika  koji će naprednijim metodama terapije pokušati riješiti problem enureze.

Prema podacima naših pedijatara enureza je zabilježena u 20% petogodišnjaka, 10% desetogodišnjaka i 2% petnaestogodišnjaka. Stopa spontanog nestanka enureze iznosi oko 15% godišnje a oko 3% djece ostaje eneuretično i nakon što odrastu. 

U konačnici, svi smo mi u jednom trenuku patili od enureze i znamo kako je to u nekim slučajevima bilo i "ponižavajuće" iskustvo. Stoga, kako bi danas naša djeca bila što manje izložena stresu uslijed noćne ili dnevne enureze za Vas smo pripremili poseban proizvod iz naše ponude.

 

Bežični alarm za odvikavanje od mokrenja DRI Sleeper

Dri Sleeper™ pomaže obiteljima ponovno otkriti radost suhog noćnog sna od 1979. godine. Neka mokrenje u krevet bude stvar prošlosti i to brzo. Uređaj je patentiran i proizveden na Novom Zelandu.

Urolozi u RH preporučuju ga za liječenje kada nema medicinske dijagnoze za mokrenje u krevet.

Bežični alarm protiv mokrenja DRI Sleeper Eclipse™ je još jednostavniji bežični model legendarnog uređaja Dri Sleepera™.

Kako uređaj funkcionira?
Urinosenzor je postavljen u gaćice (nabolje uz mini uložak) i na kontakt s vlagom urina aktiviran je alarm koji probudi dijete te ono odlazi samostalno na zahod. Kroz nekoliko sljedećih dana ili tjedana dijete se uči buditi brže sve dok se ne nauči buditi prije nego urin krene i alarm se oglasi. Tada se dijete dosljedno budi svaki put kada ima potrebu odlaska na zahod.
U konačnici dijete će spavati bez mokrenja u krevet ili uopće bez potrebe odlaska na zahod tijekom noći.

 

 

 Slika: Baby towel photo created by bristekjegor - www.freepik.com

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.