kvantum-tim.hr

header_vitamini

Utorak, 05.12.2017. / glasnik br. 39

 

Vitamin D - eliksir mladosti i zdravlja

 
Postoji nekoliko razloga zašto je vitamin D tako nevjerojatno važan (pored činjenice kako ga trebamo za zdrave kosti).
 
 
Vitamin D može vam pomoći živjeti duže
 
Jednostavno rečeno, uzimanje vitamina D može vam pomoći prkositi smrti. Nekoliko studija pokazalo je kako konzumacija  vitamina D može utjecati na smanjenje ukupne stope smrtnosti, što jednostavno znači kako pojedinci s višim razinama vitamina D u krvi imaju smanjeni rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka.

Jedna od studija obuhvatila 60.000 pojedinaca. Nakon procjene podataka dobivenih u studiji došlo se do zaključka kako je za 29% smanjen rizik od svih uzroka smrtnosti za one osobe s najvišom razinom vitamina D u krvi u odnosu na one s najnižom. Jedna starija studija iz 2007. godine pokazala je kako su pojedinci koji su uzimali čak i umjerene dnevne doze vitamina D (400 IU-800 IU) imali 7% manju stopu smrtnosti od bilo kojeg uzroka u usporedbi s onima koji nisu uzimali vitamin D kao dodatak prehrani.

Ti rezultati, su u najmanju ruku zapanjujući, posebice kada nešto tako normalno i uobičajeno, a k tome i cjenovno pristupačno može imati takav utjecaj na dugovječnost čovjeka.

Vitamin D je pokazao impresivne rezultate kada je u pitanju njegov utjecaj na stanično zdravlje. On igra važnu ulogu u procesimanormalnog  staničnog rasta i stanične dugovječnosti.
 
 
Vitamin D pojačat će Vaš imunitet
 
Već dugi niz godina se nagađa kako vitamin D igra važnu ulogu u radu našeg imunološkog sustava. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji žive u sjevernim zemljopisnim područjima imaju veću stopu određenih autoimunih bolesti. Istraživači su 2006. godine potvrdili neke od tih sumnji kada su otkrili kako osobe s najvišom razinom vitamina D u krvi imaju 62% manju vjerojatnost za razvoj autoimunih bolesti od onih s najnižim razinama. Iako ovakve vrste studija izravno ne pokazuju kako vitamin D sprječava njihovu pojavu, korelacije su jake i sugeriraju njegov snažan imunomodulirajući učinak. 
 
Još jedna široko rasprostranjena teorija o vitaminu D i imunološkoj funkciji svoj izvor nalazi u činjenicama kako su aktivnosti bakterijskih i virusnih infekcija te njihove stope znatno više u zimskim mjesecima. Kako razina vitamina D u krvi znatno pada u zimskim mjesecima, što je realno zbog manje izloženosti suncu i nedostatku sunca tijekom hladnijeg perioda, čini se logičnim kako manjak vitamina D u hladnijem dijelu godine utječe na opće stanje organizma. 2006. godine grupa znanstvenika istraživala je tu teoriju detaljnije i utvrdila kako su dokazi u prilog sezonskom povećanju infekcija bili uvjerljivi.
 
I druga provedena istraživanja također su potvrdila isto - viša razina vitamina D u krvi podupire optimalno imunološko zdravlje.
 
 
Vitamin D podržava zdravlje srca
 
Razina vitamina D usko je povezana s mnogim aspektima kardiovaskularnog zdravlja. Njegova uloga u tijelu, čini se, utječe na kontrolu krvnog tlaka i održavanje zdravih arterija. Jedna vrlo velika studija pratila je skoro 50.000 zdravih muškaraca 10 godina i utvrdila kako su oni koji su imali nedostatak vitamina D imali dva puta veću vjerojatnost doživjeti kardiovaskularni događaj u odnosu na muškarce koji su imali njegove odgovarajuće razine. Ostale su studije povezivale odgovarajuće razine vitamina D s mnogim poboljšanim parametrima kardiovaskularnog zdravlja.
 
 
Vitamin D nije svemoguć i potrebna mu je podrška kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo
 
Niti jedna hranjiva tvar ne može sama činiti naša tijela zdravima. Time ni vitamin D nije iznimka. Sjetite se kako je vitamin D, kojeg naše tijelo stvara izlaganjem suncu ili ga uzimamo u obliku dodataka prehrani, prohormon i kako ga, uz pomoć enzima, naše tijelo treba pretvoriti u snažni steroidni hormon s jakim regulacijskim učincima po našu DNA i genetsku ekspresiju. Također je važno razumjeti kako osiguravanje odgovarajuće ponude prehrambenih sastojaka koji podržavaju aktivnost vitamina D, može poboljšati neke od korisnih uloga vitamina D u našim tijelima.  
 
Neke od ključnih hranjivih tvari koje su potrebne kako bismo svojem tijelu osigurali izvući najviše iz izlaganja sunčevoj svjetlosti ili iz dodataka prehrani u obliku vitamina D koje uzimamo:
 
  • Magnezij - je četvrti najzastupljeniji mineral u tijelu i odgovoran je za više od 300 esencijalnih metaboličkih reakcija uglavnom povezanih s njegovom ulogom u aktivaciji enzima. Svi enzimi koji metaboliziraju vitamin D iz njegove uglavnom neaktivne prohormonske forme u njegov aktivni oblik steroidnog hormona zahtijevaju magnezij kao kofaktor.
  • Vitamin K2 - Ovaj važan nutrijent topiv u mastima igra kritičnu ulogu u reguliranju povišene razine kalcija u krvi koja proizlazi iz povećane razine vitamina D u krvi. Kada se poveća razina kalcija u krvi, ključno je da tijelo ima odgovarajuće alate za pravilnu pohranu kalcija na ispravno mjesto. Vitamin K2 aktivira zaštitne proteine zida arterija koji sprečavaju taloženje kalcija i vaskularnu kalcifikaciju.
  • Cink - je esencijalni mineral u tragovima. Jedna od njegovih primarnih uloga, kao kofaktora vitamina D, povezana je s njegovom važnom ulogom u regulaciji ekspresije gena u našoj staničnoj DNA. Cink utječe na aktivnost gena u stanicama ovisnih o vitaminu D.
  • Bor - je mineral u tragovima koji podupire djelovanje vitamina D utječući na aktivnost enzima koji metaboliziraju vitamin D i srodne minerale, uključujući magnezij i kalcij.
  • Antioksidanti - Antioksidacijski spojevi kao što su kvercetin, ekstrakt sjemenki grožđa i alfa lipoična kiselina pomažu u podupiranju dubokih blagotvornih učinaka vitamina D na kardiovaskularni sustav. Oni također pomažu u sprečavanju oksidativnih oštećenja naše DNA i osiguravaju pravilno funkcioniranje receptorskih mjesta na našoj staničnoj membrani.
 
Dovoljno vitamina D činit će vas zdravima i dugovječnima stoga, potražite sunčeve zrake i u ovo hladno vrijeme i koristite dodatke prehrani kako biste unjeli dovoljno vitamina D u svoj organizam.
 
Slika: Tiny vector created by pch.vector - www.freepik.com
 
 
2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.