kvantum-tim.hr

GOZ header

05. travanj 2018., broj 372.

 

Razlozi zbog kojih vam može biti začepljen nos i što napraviti kako biste si olakšali situaciju

 

Ako se stvarno želite riješiti problema začepljenog nosa, trebate znati što je uzrokovalo začepljenje. Njačešće je u pitanju prehlada, gripa, sinusna infekcija, alergije ali i tuširanje ili  čak i trudnoća, te još puno drugih stvari.

Naš nos nije našao mjesto na našem licu samo kako bi izgledao lijepo već i kako bi pomogao u vršenju funkcije raspoznavanja mirisa, bio glavni ventil za udisanje zraka, filter za čišćenje i zaštitu od finih i krupnijih čestica poput prašine i alergena. 

Do začepljenja nosa dolazi kada se krvne žile u nosu upale. Postoji doslovno brdo razloga zašto dolazi do takve situacije, stoga, ako se želite riješiti začepljenog nosa, morate pronaći uzrok upali. Šansa kako ćete brzo riješiti problem začepljenog nosa zapravo je vrlo velika.

U nastavku se nalazi nekoliko glavnih krivaca za naše probleme s nosom i disanjem.

 

Alergije

Alergije su najrasprostranjeniji uzročnik začepljnog nosa. Netko je alergičan na pelud, dlaku kućnih ljubimaca, prašinu, plijesan, pelud.

Osim učestalog kihanja i neugodnog svrbeža tu su i konstantno vodene oči, ali i začepljen nos. E sad kako se riješiti začepljenog nosa? Najjednostavnija strategija je izbjegavanje - može zvučati jednostavno ali zapravo je izuzetno komplicirano izbjeći okidače koji u nas pobuđuju alergijske reakcije jer su alergeni suvgdje oko nas.

Najlakši i najpovoljniji način zaštite odnosno izbjegavanja je nošenje zaštitne maske koja će filtrirati zrak koji udišemo. Tu su i antihistaminici koji djeluju blokiranjem odgovora našeg imunološkog sustava kada okidači alergija nađu put do nas. Antihistaminici su također odlično sredstvo čijom se primjenom lakše smanjuju učinci upale krvnih žila u nosu te tako odčepljuje nos. Također tu je i ispiranje nosa za što su najbolji sprejevi dostupni u svakoj ljekarni. Ne zaboravite kako tuširanjem možete isprati alergene s tijela i glave te ispiranjem odjeće možete ukloniti sve što se na nju uhvatilo tijekom vašeg boravka vani.

 

Prehlada i gripa

Dramatično začepljen nos je znakovit simptom prehlade i gripe uzrokovane virusima. Za njih nema lijeka i one obično prođu same od sebe. Međutim, ako ih olako shvatimo vrlo lako se može desiti i sekundarna infekcija nastala od bakterija iz ustajale sluzi unutar nosne šupljine.

Mnogi od pripravaka koji pomažu olakšati simptome prehlade i gripe sadrže tvari koje pomažu smanjiti upaljene krvne žile koje ometaju normalno disanje kroz nos te time maknuti začepljenje. Sprejevi i kapi za nos pomoći će isprati viruse i bakterije iz nosne šupljine te na taj način također pospješiti disanje na nos.

Kako bi sve što poduzimamo tijekom perioda kada smo prehlađeni ili pod gripom u potpunosti djelovalo te ubrzalo oporavak, potrebno je puno se hidartizirati odnosno piti dovoljno tekućine, kloniti se alkohola i spavati više nego što to uobičajeno radimo jer ćemo time brže oporaviti imunološki sustav tijela. Stoga ako ste prehlađeni ili vas muči gripa, iskoristite to vrijeme kako biste se dobro naspavali.

 

Akutni sinusitis

Sinusi su šupljine unutar lubanje koje pomažu ukloniti sluz iz našeg sustava. Ako sinusi postanu upaljeni ili se inficiraju, najčešća je nuspojava začepljen nos.

Ako je sinusna infekcija nastala uslijed djelovanja bakterija, upotreba antibiotika može pomoći riješiti problem, ali ako je sinusitis izazvan virusom, najbolja stvar koju možete učiniti je kontrolirati simptome. Držite se daleko od antihistaminika koji isušuju sluznicu, i koristite dekongestive koji djeluju na krvne žile sluznice nosa što pospješuje smanjenje nabreklosti sluznice a time začepljenosti nosa te njegova neugodnog curenja (prije upotrebe bilo kakvog lijeka ili pripravka savjetujte se sa svojim liječnikom).

Jednom kada se začepljenjenje nosa nastalo uslijed akutnog sinusitisa ublaži, dobro isperite nosnu šupljinu fiziološkom otopinom kako biste se oslobodili preostale sluzi.

 

Kronični sinusitis

Kada upala sinusa ne krene na bolje, vjerojatno postoji mogućnost kako bolujete od kronične upale sinusa. Sinusi imaju svoje kanale za drenažu, a kad postanu opstruirani, obično dolazi do začaranog kruga u kojem se sluz nalazi zarobljena u sluznici čije se stijenke time još više upale, a simptomi upale su samo još više prisutni. Sve se očituje bolnim pritiskom smještenim u području iza vašeg lica i začepljenim nosom.

Ako vam dekongestivi, nosni sprejevi i uobičajene higjenske navike poput ispuhivanja nosa ne pomognu, posjetite svojeg liječnika koji vam može preporučiti lijekove ili vas uputiti specijalistu kako biste saznali je li vam možda potreban operativni zahvat kojim bi se otvorili prolazi u području sinusa poradi lakše drenaže sluzi.

 

Devijacija septuma

Ponekad začepljen nos ne izazivaju samo vanjski čimbenici nego i unutarnji strukturni problemi. Najčešći je uzročnik takvog začepljenja devijacija septuma kada je septum, tanak zid između nosnica kojeg tvore hrskavica i kost, iskrivljen. Devijacija septuma može biti urođena, može nastati tijekom razvoja u djetinjstvu ili može nastati uslijed ozljede poput slomljenog nosa. Jedan od znakova devijacije septuma je otežano disanje ili disanje kroz samo jednu stranu nosa.

Liječenje ovisi o tome koliko je vaše disanje otežano. Ako još uvijek možete lakše disati, lijekovi koji otvaraju dišne puteve vezani uz borbu protiv alergija mogu vam pomoći olakšati disanje na nos. Ljudi koji otežano dišu trebaju operaciju kako bi trajno raširili prolaze. Operacija kojom se popravlja devijacija septuma obično je brza i traje od 30 do 90 minuta, djelotvorna je i relativno bezbolna te u većini slučajeva rješava problem s otežanim disanjem.

 

Trudnoća

Uobičajene stvari koje možete očekivati od trudnoće poput velikog trbuha, jutarnje mučnine, natečenih nogu mogu se upotpuniti i začepljenim nosom. Ovakvo stanje naziva se trudnički rinitis a nastaje uslijed povećane opskrbe mekog tkiva krvlju. Neke trudnice uspjevaju izbjeći ovaj problem koji, ako se razvije, može potrajati svih 9 mjeseci trudnoće.

Trudnički rinitis nije opasan po život, ali liječenje lijekovima može biti riskantno stoga je preporuka koristiti staromodni postupak ispiranja nosa fiziološkom otopinom koja uistinu pomaže ukloniti sluz iz nosa. Na takav način može se spriječitii sekundarna bakterijska infekcija i ublažiti eventualni pritisak kojeg možete osjećati.

Ako imate devijaciju septuma, porazgovarajte sa svojim liječnikom o njegovu ispravljanju prije trudnoće, budući da operacija nije opcija nakon što zatrudnite..

 

Povećani adenoidi

Povećani adenoidi su također jedan od uobičajenih uzroka začepljenog nosa najčešće tijekom djetinjstva. Adenoidi ili treći krajnik su nabori tkiva na stražnjem dijelu grla, koji, kod djece mlađe od 5 godina, pomažu u sprječavanju infekcija. Nakon što djeca napune 5 godina, adenoidi se polako počinju smanjivati čime se i smanjuje njihova funkcija pružanja pomoći kod sprječavanja infekcija. Ponekad, međutim, infekcije uzrokuju oticanje adenoida što može uzrokovati začepljenje nosa u djece ali i privremeno utjecati na sluh i disanje kroz usta.

Sprejevi za nos ili antibiotici mogu učiniti simptome podnošljivijima za vrijeme upala odnosno dok se adenoidi ne smanje. Djeca koja imaju česte upale ili imaju poteškoća sa spavanjem morat će ih ukloniti.

 

Kemijski nadražaji

Određeni spojevi mogu iritirati vaš nos i dovesti do njegova začepljenja. Parfemi su uobičajeni krivac, osobito oni korišteni u proizvodima za njegu tijela ili kose koje stavljate na ili približite svojem licu. Ne samo da vam mirisi mogu začepiti nos, već mogu i blokirati vaš osjećaj mirisa, što može još i više začepiti vaš nos.

Ako mislite da kozmetički preparati i parfemi pridonose začepljenju vašeg nosa, potražite opcije takvih proizvoda koje ne sadrže parfeme uključujući šampone, sapune, deterdžente i omekšivače tkanina.

 

Stres

Stres i druge snažne emocije mogu uzrokovati promjene u razinama hormona koji mogu izazvati proširenje krvnih žila u nosu stvarajući pritisak na stjenke i time otežavati disanje. To se naziva vazomotorni rinitis ili nealergijska rinopatija. Potrebno je prepoznati izvor stresa i ukloniti ga ili pronaći zdrav način njegova rješavanja,

 

Kada je potrebno otići liječniku?

Rješavanje problema poput začepljenog nosa, većina liječnika započet će najmanje invazivnim opcijama prije nego što krenu s ozbiljnim tretmanima.

Najčešće je riječ o ispiranju nosa fiziološkom otopinom ili korištenjem sprejeva za nos te upotrebom dostupnih antihistaminika uz preporuku korištenja koja može varirati od jednog pa čak do četiri tjedna. Ako začepljenost nosa i dalje ne posustaje u navedenom periodu, preporuka je obaviti i drugi pregled kojim će se vidjeti ima li potrebe za posjetom specijalistu kako bi se problem začepljenog nosa riješio.

Posjetite liječnika i ranije ako je nos začepljen gustom, ljepljivom i bezbojnom sluzi, ako se loše osjećate, imate vrućicu te bolove u području vilice i jaku glavobolju.

 

Slika: preuzeta s https://www.entpembrokepines.com/sinusitis-5-common-causes/

 

 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.