kvantum-tim.hr

Saznajte zašto nas komarci grizu i što nam pomaže u borbi protiv komaraca

ZAŠTO smo toliko privlačni komarcima?

Na samom početku navest ćemo dva najčešća razloga zbog kojih privlačimo komarce a oni imaju veze s vidom komaraca i našim mirisom.

Ne biste vjerovali ali komarci su izuzetno vizualni tipovi životinja. Njihov prvi nagon je tražiti ljude vidom, stoga ako ste obučeni u lako uočljive boje poput crne, plave, crvene – isticat ćete se što će komarci uočiti. Kada vas komarac ugleda i odluči se za vas kao potencijalnu metu, prebacit će se na osjet mirisa.

Glavni im je privlačni faktor količina ugljikovog dioksida kojeg izdišemo sa svakim izdahom. Osobe više metaboličke stope, proizvode i više ugljikovog dioksida.

Ali ni tu nije kraj našeg problema fatalne privlačnosti.

Ostali mirisi koje širimo, poput mirisa našeg tijela ili daha, povišena tjelesna temperatura uslijed vježbanja, bolesti ili ako ste trudni mogu biti razlog da nas komarac označi kao “dobar ulov". 

E sada imamo i jednu jako lošu vijest za sve ljubitelje pive!

Jedno istraživanje pokazalo je kako su ljubitelji pive ujedno poprilično privlačni komarcima, stoga ako već idete van i namjeravate popiti pivu, dvije, četiri... dobro se zaštitite! 

Sada kada smo definirali ciljnu skupinu koju komarci smatraju svojim najdražim plijenom evo i nekoliko zanimljivih činjenica o komarcima i ubodima:

  • Ne, prejedanje bananama ili uzimanje vitamina B-12 neće otjerati komarce.
  • I među komarcima ima fetišista, pa tako neki komarci više vole bosti noge i gležnjeve. Razlog je jednostavan - privlači ih miris bakterija koje se nalaze na nogama.
  • Drugi komarci više vole dio glave, vrata i ruke zbog topline i mirisa koje proizvodi koža, te zbog povećane prisutnosti ugljičnog dioksida kojeg oslobađamo disanjem.
  • Veličina uboda komarca nema veze s količinom krvi koju je popio, nego s načinom na koji imunitet reagira na slinu koju komarac ostavi na koži.
  • Što nas više puta ubode određena vrsta komarca, tijekom vremena imat ćemo sve manje negativnih reakcija na nju.

 

A kako se ZAŠTITITI?

Prvo i osnovno što trebate prekrižiti na svojoj listi "kako se riještiti komaraca" je nekoliko sljedećih koraka:

  • Isušite lokve u blizini svojeg mjesta prebivanja (normalno da se ova stavka ne odnosi na potoke, rijeke, jezera, bare i močvare - regulacijom svekolike populacije krvopija na takvim područjima bi se trebala baviti pripadajuća županija, općina, grad - ehm :-)
  • Pazite sad, ovo će biti potpuno jednostavan savjet - držite komarce van svojeg mjesta boravka - znači zatvarajte vrata i prozore, nabavite komornike ako ste u mogućnosti, a ako niste preko prozora i vrata objesite tkaninu žute boje koju komarci, ne biste vjerovali, percipiraju kao crnu - ipak su oni i vizualni tipovi koji ne vole ići u crnilo ako baš ne osjete nekoga da hrkanjem izdiše ogromne količine ugljičnog dioksida.
  • Nosite odjeću svijetlih boja, posebno na otvorenom.
  • Ako možete, ostanite u zatvorenom za vrijeme sumraka i zore (pustite mlađe nek idu van i uživaju u provodu, nek njih grizu komarci ako se ne zaštite :-)
  • Ako slučajno naiđete na roj - trčite koliko vas noge nose i pronađite najbliži zatvoreni prostor koji vas može zaštititi.
  • Koristite sredstva i uređaje koji će vam pomoći odbiti ili uništiti komarce.
  • Ako su vas krvopije ipak uspjele ubosti, uvijek u blizini imajte spremno sredstvo poslije uboda - spasit će vas od nekontroliranog svrbeža

Kvantum-tim Vam preporučuje sredstva i uređaje protiv komaraca i ostalih insekata provjerenih i renomiranih proizvođača čiju ponudu možete pogledati klikom na sliku u nastavku:

Protiv komaraca

Slika: Animal clipart vector created by brgfx - www.freepik.com

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.