kvantum-tim.hr

Što je inhalator i kakve sve vrste inhalatora postoje?

Glasnik o zdravlju Kvantum-tim  7 koraka koji će vam pomoći biti zdravima u zimskoj sezoni

 

 

Inhalator i inhaliranje

Kvantum-tim ponuda Rossmax inhalatora

Što je inhalator?

Inhalator (nebulizator) je uređaj koji fiziološku otopinu i/ili tekući lijek pretvara u aerosol odnosno maglicu finih čestica koju udišemo a koja dopire do svih dijelova dišnih puteva. Pod lijekom se podrazumjeva antibiotik, kortikosteroid, bronhodilatator ili bilo koji drugi lijek u tekućem obliku za potrebe inhalacije kojeg je isključivo propisao liječnik. Još jedna od prednosti inhalacije pomoću inhalatora je da se pri terapiji obično koristi manja doza lijeka nego kod njegove oralne primjene zbog njegove bolje apsorpcije i neposrednog djelovanja. 

 

Zašto je potrebno inhaliranje?

Inhalacija je najbolje moguće rješenje koje ubrzava proces ozdravljenja i do nekoliko puta. 

Tretmani inhalacije koriste se kod smetnji i bolesti vezanih uz dišne putove. Bolesti dišnih putova najčešće su sezonalnog karaktera o čemu i ovisi razina respiratornih smetnji i karakteristične su za hladnije doba godine.

Inhalacija je posebno učinkovita u terapiji alergijskih rinitisa, laringotraheitisa, astme, bronhitisa, upala pluća, prehlada i kod teškog produktivnog kašlja, gdje je iskašljavanje naporno i isrcpljujuće zbog gustog sekreta.

Kako biste što lakše prošli kroz te neugodne periode, liječnici će preporučiti inhalaciju fiziološkom otopinom, ako se radi o nekom od lakših oblika respiratornih smetnji, ili lijekom ako za njim ima potrebe kako bi se olakšali i tretirali simptomi bolesti. Osim bolesti sezonalnog karaktera inhaliranje se provodi i kod ozbiljnih stanja poput KOPB-a (Kronične opstruktivne bolesti pluća).

Inhalatori su posebno pogodni za dojenčad i malu djecu jer predstavljaju lak i neinvazivan vid administracije lijekova u slučaju problema s bolestima dišnih putova. Također su od pomoći kada postoji problem s korištenjem inhalatora za astmu ili je potrebno administrirati veliku dozu inhaliranog lijeka.

Administracija raznih tipova lijekova pomoći će kontrolirati, olakšati i suzbiti simptome raznih bolesti. Kod inhalacije je izuzetno važno strogo se pridržavati uputa liječnika bez obzira koristi li se fiziološka otopina ili lijek kako bi se terapija provela na ispravan i uspješan način.

 

Što ne smijemo koristiti za inhalaciju

Ne preporuča se koristiti običnu ili destiliranu vodu kod inhalacije. Nikako ne koristiti sirupe za kašalj, otopine za ispiranje grla, preparate ili kapi koji se koriste za utrljavanje ili za korištenje kod vruće inhalacije (inhalacija pare vruće vode) jer su potpuno neprikladni za uporabu u inhalatorima.

Također treba biti oprezan ako se pri inhalaciji upotrebljavaju ulja dobivena od ljekovitog bilja jer postoji mogućnost nastanka nuspojava koje mogu predstavljati opasnost po zdravlje osobe koja se inhalira. Isti slučaj je i s eteričnim uljima jer mogu izazvati respiratorne smetnje. Ulja su obično gusta i ljepljiva što može loše utjecati na dijelove inhalaotra a time i na sam rad inhalatora.

Nikako ne krostiti lijekove na svoju ruku. Lijekovi i načnin njihova doziranja moraju biti propisani od strane liječnika .

 

Što se stavlja u inhalator?

U inhalator se stavlja sterilna fiziološka otopina (dostupna u svim ljekarnama), lijek u tekućoj formi ili smjesa fiziološke otopine i lijeka - storgo je potrebno slijediti upute vezano uz inhalaciju koje je propisao i objasnio liječnik.

Inhaliranje se provodi u trajanju od 5 do 25 minuta jednom ili više puta dnevno što ovisi od težine simptoma i same bolesti ili stanja koje se inhalacijom tertira (strogo je potrebno slijediti upute liječnika). 

 

Inhaliranje beba i djece

Inhaliranje je zapravo ugodan proces u kojem bebe i djeca uglavnom rado sudjeluju.

Kako bi inhalacija prošla bez suza i drame, upoznajte bebe i djecu s inhalatorom, neka ga opipaju i neka se s njime poigraju. Potom u za to predviđeno mjesto stavite sterilnu fiziološku otopinu i uključite inhalator ali podalje od beba i djece kako ih zvuk i hladna para ne bi prepali. Bebe i djeca se izrazito lako i brzo privikavaju na nove stvari i pojave stoga zabavite se hvatajući finu maglicu koja izlazi iz inhalatora. Neke bebe i djeca jednostavno ne trpe maskice ili usnike. Ako se nađete u tom problemu jednostavno maknite masku i usnik i crijevo kroz koje izlazi aerosol približite njihovom nosiću i ustima jer će i na taj način udisati terapiju. Također možete im pokušati odvratiti pažnju pomoću njihove najomiljenije igračke, mobitelom, glazbom ili TV-om, svojim pjevanjem ili jednostavno maženjem. Kod većine će navedene taktike upaliti. 

S druge strane, ako je vaša beba ili dijete uplakano i teško podnosi inhalaciju, pokušajte biti smireni i strpljivi i uz maženje i tople riječi "preživjeti" inhalaciju.

S vremenom će postati lakše. 

 

Tipovi inhalatora

Kompresorski inhalatori su najrašireniji tip inhalatora. Povoljan cijenom, izdržljiv. Kompresorski iinhalatori danas su uglađenog i tihog rada.  Princip na kojem kompresorski inhalatori rade temelji se na postizanju tlaka pomoću električnog motora i pumpe što za rezultat ima nastanak aerosola odnosno fine maglice nastale od fiziološke otopine i/ili lijeka koji se koristi za inhalaciju. Kompresorski inhalatori većih su dimenzija, a namijenjeni su podjednako kućnoj ali i profesionalnoj upotrebi.

Ultrazvučni inhalatori proizvode ultrazvučne valove izravno u fiziološku otopinu i/ili lijek  uzrokujući stvaranje aerosola na površini tekućine.  Karakteristike ultrazvučnog inhaltora su izrazito tihi način rada, smjesa za inhalaciju (fiziološka otopina i/ili lijek) se praktički u potpunosti aerosoliziraju čime se postiže učinkovita terapija.

Mesh inhalatori koriste ultrazvučne frekvencije za vibriranje fine mrežice ili ploče s više otvora. Izrazito brza vibracija mrežice ili ploče uzrokuje stvaranje aerosola dok tekućina prolazi kroz njih. Ovakav raspršivač izbacuje i najmanje čestice. Mesh inhalatori manjih su dimenzija i rade na baterije što ih čini izrazito prijenosnim i laganim uređajima. Sama inhalacija je lgana jer ovaj tip inhalatora omogućuje inhalaciju i stabilnu isporuku aerosola pod različitim kutevima. Ovo je najskuplji tip inhalatora.

 

Održavanje

Bez obzira koji inhalator koristili, izuzetno je važno inhalatore koristiti shodno uputama proizvođača a primjenu lijekova, kako smo već napisali, koristiti shodno uputama liječnika. Održavanje i čišćenje inhalatora nužno je redovito obavljati. Posudice za lijek, maskice, usnike te crijeva potrebno je temeljito očistiti i dezinficirati nakon svake upotrebe. Ako inhalator ima filtere, potrebno ih je redovito (shodno uputama proizvođača) mijenjati. Ako pravilno sljedite upute o održavanju i radu inhalatora, on će vas dugo i vjerno služiti.

 

Inhalatori Kvantum-tima

Kvantum-tim u svojoj ponudi ima inhalatore renomirane Švicarske tvrtke Rossmax i tvrtke ChoiceMMed  namijenjene za kućnu i porfesionalnu upotrebu kod inhalacije beba, djece i odraslih.

Za sve inhalatore u svojoj ponudi Kvantum-tim ima osiguran servis, rezervne dijelove i dodatnu opremu. 

Usporedba inhalatora (kliknite na sliku kako biste ju uvećali):

   

  

  

KLIKNITE OVDJE
I POGLEDAJTE NAŠU CJELOKUPNU PONUDU INHALATORA

 

 

 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.