kvantum-tim.hr

Što je dekubitus?

Dekubitus (kožni vrijed) je ozljeda kože i potkožnog tkiva, koja najčešće nastaje iznad izbočine kosti djelovanjem pritiska ili zajedničkim djelovanjem pritiska i smicanja na podlogu poput kreveta ili invalidskih kolica.

Takav pritisak prekida dotok krvi u kožu što ozljeđuje stanice tkiva i ako se ništa ne poduzme koža koja je pod pritiskom postat će puna rana i tkivo će zahvatiti nekroza.

Do dekubitusa može doći i uslijed produljene izloženosti kože vlazi. Često nastaje na kožnim naborima kao površinsko oštećenje kože uslijed učestalog znojenja, zbog mokraće i fekalija koje nagrizaju površinu kože i čine ju podložnu oštećenju. Ovakv tip dekubitusa najčešće ne uzrokuje nekrozu tkiva.

 

Tko je najviše u opasnosti od nastanka dekubitusa (kožnog vrijeda)?

Osobe koje su u komi, osobe koje nisu sposobne samostalno se kretati poput osoba koje su paralizirane, slabo pokretne ili jednostavno preslabe da bi se kretale (poput osoba starije životne dobi ili osoba koje su uslijed bolesti vezane uz krevet) a koje dugo vremena leže ili sjede u istom položaju.

U ovu kategoriju spadaju i osobe koje su slabo ili nikako osjetljive na bol uslijed oštećenja živaca nastalog zbog šećerne bolesti ili moždanog udara. Osobe koje su pothranjene ili ispodprosječnog BMI-a a koje su zbog nedostatka potkožnog masnog tikva podložne povećanom riziku od razvoja dekubitusa.

U opasnosti su i starije osobe s krhkijom kožom.

 

Gdje dekubitus najčešće nastaje?

Pritisak na kožu koji uzrokuje nastanak dekubitusa ne mora biti jako intenzivan da bi se dekubitus razvio. Najčešće se razvija na koži koja prekriva koštane dijelove tijela kao što su područja:

  • stražnjice i kukova
  • leđa i lopatice
  • repne kosti
  • gležnjeva, laktova i peta

Na navedenim područjima koja su pod stalnim pritiskom prekinut će se dotok krvi u kožu što izaziva ozljede stanice tkiva.

U početku koža lagano mijenja boju i pojavljuje se crvenilo i postaje bolna na dodir. Ako se pritisak ne ublaži, koža puca što za uzrok ima nastanak rana. U konačnici dolazi do odumiranja tikva odnosno nekroze.

Uz pravilnu dijagnostičku njegu i liječenje, većina osoba s dekubitusom ima dobru prognozu za oporavak.

Vrlo je važno redovito pregledavanje osoba koje su u opasnosti od pojave dekubitusa

 

Četiri (4) stupnja dekubitusa

Razlikuju se četiri stupnja dekubitusa s obzirom na izgled i dubinu dekubitalnih rana

Stupanj I. dekubitusa (pojava crvenila koje ne blijedi): Koža je neoštećena, dolazi do pojave crvenila koje ne blijedi, zahvaćeno područje može biti bolno, čvrsto, meko, toplije ili hladnije od okolnog tkiva. pojavljuje se bol ili svrbež. Ove promjene najčešće nastaju iznad izbočine kosti.

Stupanj II. dekubitusa (djelomični gubitak kožnog tkiva): dolazi do djelomičnog gubitka kože koji se pojavljuje poput plitke i otvorene ulceracije s dnom rane crveno-ružičaste boje. Može izgledati i poput zatvorenog ili puknutog mjehura ispunjenog prozirnom tekućinom.

Stupanj III. dekubitusa (potpuni gubitak kožnog tkiva): ulceracija na koži je dublja, izgleda kao krater, zahvaća masni sloj koji može biti vidljiv. U rani se može nalaziti gnoj. Na područjima s puno masnog tkiva mogu se razviti duboki dekubitusi. U ovom stadiju kosti, tetive i mišići još nisu vidljivi.

Stupanj IV. dekubitusa (potpuni gubitak tkiva): ovaj stadij dekubitusa karakterizira zahvaćanje svih slojeve tkiva, postoji potpuni gubitak kože i potkožnog tkiva, zahvaćeni su i mišići, sve do tetiva, zglobova i kostiju. Često se na površini kože vidi samo manji otvor ispod kojeg se nalazi veliko područje destruiranog tkiva. Ovaj IV. stupanj dekubitusa prate česte infekcije.

 

Liječenje dekubitusa

Liječenje je zahtjevno ali u većini slučajeva daje dobre rezultate. Proces liječenja:

 

Prevencija dekubitusa uključuje:

  • Provedbu procjene kože i tkiva od strane profesionalnog medicinskog osoblja
  • Preventivnu njegu kože koja uključuje visok stupanj higjene kože i tijela, korištenje sredstava za hidratizaciju kože
  • Provođenje režima obavljanja nužde,
  • Korištanje antidekubitalnih pomagala (antidekubitalni madrac, antidekubitalni jastuci i koluti, antidekubitalne zaštite za pete i laktove te razne antidekubitalne obloge) pri pravilnom pozicioniranju osoba koje mogu razviti ili su razvile dekubitus. Potrebno je u redovitim intervalima provoditi izmjene položaja tijela kako bi se poboljšala prokrvljenost kože i potkožnog tkiva.
  • Električna stimulacija mišića pomoću EMS i T.E.N.S. uređaja poradi povremene kontrakcije mišića na ugroženim dijelovima tijela.
  • Regulaciju prehrane - posebni program režima ishrane kako bi se spriječio gubitak težine i slabljenje organizma.

 

Na žalost nitko ne može utjecati na pojavu bolesti ili nesreću koja u svakome trenutku može nekoga prikovati za krevet ili kolica, stoga ako vam se desi ovakva situacija bitno je poduzeti korake koji će oboljeloj osobi omogućiti što ugodniji prolazak kroz fazu liječenja ali i spriječiti nastanak novih problema poput dekubitusa.

U Kvantum-timu možete pronaći široku paletu pomno odabranih specijaliziranih proizvoda iz antidekubitalnog programa koji će pomoći spriječiti ili u procesu liječenja pomoći bržem oporavku od dekubitusa.

Antidekubitalni program Kvantum-tima pogledajte na sljedećem linku:  https://www.kvantum-tim.hr/treca-dob-i-pomagala-za-njegu/antidekubitalni-program.html

Više informacija o antidekubitalnim madracima, jastucima i zaštitama možete dobiti i na naš telefon 01 3637 453.

 

2017 - 2022 © Kvantum-tim d.o.o.