kvantum-tim.hr

Glasnik o zdravlju Kvantum-tim  7 koraka koji će vam pomoći biti zdravima u zimskoj sezoni

 

 

Muči vas alergija?

Olakšajte simptome inhalacijom!

Kvantum-tim ponuda Rossmax inhalatora

 

Kihanje, šmrcanje, puni nos, suzenje očiju, džepovi prepuni papirnatih maramica, to je ovih dana na žalost, neizbježni i neželjeni must have velikog broja ljudi. Alergije su nam već debelo zakucale na vrata, a alergeni su nam za petama ma gdje krenuli.

 

Što napraviti kako bismo si olašali simptome alergije?

Za početak krenut ćemo od uzrečice kako je priprema pola posla što vrijedi i kod borbe protiv alergija. Ako vam je poznato od koje alergije patite, a srce vas vuče van na suncem okupane ulice mjesta u kojem živite ili pak u prekrasnu procvjetalu i propupalu prirodu, dobro se pripremite i poduzmite radnje kojima ćete si olakšati ovo prekrasno ali ujedno i neugodno razdoblje prepuno alergena. Iskreno, sad bi nam maske zaista dobro došle jer bi koliko toliko ublažile obogaćivanje organizma svim mogućim proljetnim alergenima.

 

Priprema i djelovanje:

  • pratite peludnu prognozu: https://www.stampar.hr/hr/peludna-prognoza
  • izbjegavajte provjetravanje prostorija u kojima boravite tijekom dana i pokušajte izbjeći izlaske između 9 i 18 sati
  • češće usišite prostorije u kojima boravite
  • dobro istresite odjeću i obuću koju ste nosili 
  • otuširajte se i operite kosu prije spavanja
  • na vrijeme započnite s uzimanjem lijekova koje vam je propisao liječnik
  • koristite prirodne pripravke poput magnezija i vitamina C koji uz probiotike pomažu smanjiti razinu histamina u tijelu.
  • pijte dovoljno tekućine (više nego što to uobičajeno radite)
  • inhalirajte se više puta dnevno kako biste ublažili simptome.

 

Najučestaliji simptomi alergija

Začepljeni nos uz pojavu ili gustog i ljepljivog sekreta kojeg je teško ispuhati ili pak pojačanog vodenastog sekreta za kojeg je potrebno potrošiti brdo maramica, učestalo kihanje i nadraženo grlo. 

 

Činjenica: Vjetar može odnjeti pelud i ostale alergene čak 150 kilometara od mjesta njihova izvorišta.

 

Najučestaliji alergeni 

Osim prašine i peludi raznoraznih trava tu su pelud breze, hrasta, graba, platane, bukve, vrbe a kasnije u ljeto i pelud ambrozije.

 

Kako nastaje alergija:

Kada alergeni kroz nos, usta, oči i kožu nađu svoj put u naše tijelo, ono, kao fino uglađeni instrument, odmah reagira štiteći se što znači da tijelo neku tvar (pelud, životinjsku dalku, lijek  ili hranu) detektira kao strano tijelo. Tada tijelo pokreće niz obrambenih reakcija. Aktiviraju se lgE antitijela što dovodi do oslobađanja histamina. Histamini pokušavaju ukloniti alergene uzrokujući upalu, oticanje, suzenje ili svrbež očiju, curenje iz nosa i kihanje. U nekim slučajevima može doći do pretjerane reakcije imunološkog sustava i zatezanje mišića dišnih putova. Kao rezultat toga, dišni putovi se mogu upaliti i preplaviti gustom sluzi, što dovodi do simptoma kao što su piskanja, kašlja, ubrzanog disanja, stezanje u prsima i otežano disanje.  koje zajednički nazivamo alergijskom reakcijom.

Alergijska reakcija po kontaktu s alergenom može se manifestirati odmah ili tek nakon nekoliko sati i može biti u rasponu od blage do izrazito jake (najjača reakcija može izazvati izrazito opasnu  anafilaktičku reakciju).

Kako izgleda proces  u sljedećih par redaka: Kada alergeni uđu u tijelo kroz nos, pluća, kožu ili oči, tijelo reagira stvaranjem lgE antitijela što dovodi do oslobađanja histamina koji pokušava ukloniti alergene uzrokujući upalu, oticanje, suzenje ili svrbež očiju, curenje iz nosa i kihanje a ako je reakcija jača dišni putovi se mogu upaliti i preplaviti gustom sluzi, što dovodi do simptoma kao što su piskanje, kašalj, ubrzano disanje, stezanje u prsima i otežano disanje.

 

 Što koristiti za inhalaciju:

Najbolji način za olakšanje simptoma alergije je Inhalacija fiziološkom otopinom. Fiziološka otopina blagotvorno djeluje na sluznicu dišnih puteva, vlažeći ih čime se sprječava daljnji nadražaj te olakšava izbacivanje nečistoća i alergena što će omogućiti lakše disanje i olakšati alergijsku reakciju. Prije nego što započnete s inhalacijom obavezno se posavjetuje sa svojim liječnikom.

 

Znanje: Saznajte sve što treba znati o inhalaciji i inhalatorima u našem tekstu OVDJE. 

 

KLIKNITE OVDJE
I POGLEDAJTE NAŠU CJELOKUPNU PONUDU INHALATORA

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.