kvantum-tim.hr

Primjena kinezio trake u medicinske svrhe

Primjena kineziotrake u medicinske svrhe

 

 

ŠTO JE KINEZIO TRAKA?

Kinezio traka je tanka, elastična,samoljepljiva traka koja se  primjenjuje  metodom kinesiotapinga na razna područja ljudskog tijela imitirajući mišićne niti ljudskog tijela i same funkcije mišića, zglobova i kostiju u terapeutske svrhe.

Temeljne ideje razvio je 70-ih godina prošlog stoljeća Japanac Kenzo Kase na temelju svog kliničkog iskustva, prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju iz funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i njihovog međusobnog narušenog sklada. Problemi sa zglobovima postaju učestaliji zbog nesrazmjerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba. Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina dok nije našao pravilan omjer kvalitete elastičnosti trake koja bi imitirala funkciju mišića.

Kod upale mišića prostor između kože i mišića je smanjen zbog čega je smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži što vodi stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori. Taj efekt kože je najvažniji temelj metode kinesio taping. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i supkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sustav, time se smanjuje nadražaj receptora što rezultira smanjenjem i prestankom boli. Ova metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svim sportskim natjecanjima u svijetu.

 

MEDICINSKE KORISTI OD UPOTREBE KINEZIO TRAKA

Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića. Kinezio traka pruža podršku oslabljenim ili ozlijeđenim mišićima i zglobovima, omogućavajući lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom. Podizanjem kože  poboljšava protok limfe, tekućine i drenažu, olakšavajući prirodne procese samozacjeljivanja u organizmu.

Redukcija boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoreceptora na koži. Nastali signali putem mehanoreceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.

Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama. Pomaže u propriocepciji zglobova, smanjenju pretjeranog pokreta, nestabilnosti zglobova I pruža osjećaj podrške tijekom kretanja .

 

TEHNIKE POSTAVLJANJA KINESIO TRAKA

 Postoje četiri tehnike postavljanja kinesio traka

  1. Postavljanje na mišiće primjenjuje se kod povišenog ili sniženog tonusa, kao i kod ozljeda mišića. Postavljanje kinesio traka djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti.
  2. Postavljanje na ligamente primjenjuje se kod ozljeda, preopterećenja tetivnog aparata i ligamenata što rezultira smanjenjem boli i poboljšanjem elastičnosti.
  3. Korektivno postavljanje trake razlikuje se prema korekciji funkcije i korekciji fascije.  Korekcija preko fascije primjenjuje se preko lijepljenja mišićne facsije i djeluje na opuštanje fascije kao i smanjenje boli.
  4. Postavljanje za protok limfe omogućava podizanje kože, čime se povećava prostor između kože i subkutanog tkiva. Time se omogućava da limfa jednostavnije istječe u limfni sustav, što rezultira bržim smanjenjem edema.

Upotreba kinezio traka nije ograničen isključivo na probleme s mišićima i zglobovima nego nudi mogućnost šire primjene kao liječenje migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventive kako u rekreativnom sportu tako i vrhunskom sportu , a počelo se primjenjivati i tretmanima koji osiguravaju bolji protok limfe i izlučivanje toksina i štetnih tvari, te uzrokuju bolju cirkulaciju krvi čime se povećava dotok hranjivih tvari u tkiva.

 

FIZIJATRI, FIZIOTERAPEUTI I KINEZIOLOZI

Kako bi primjena i učinak kinezio trake imali svoj najbolji učinak, terapiju ovom metodom mogu provoditi fizioterapeuti, kineziolozi i fizijatri koji imaju završenu edukaciju za kinezio taping i samim time mogu obučiti pacijenta ili korisnika pravilnom primjenom, učinkom, metodom i benefitom kinezio traka.

Najveći centar školovanja koji je osnovan 1998.godine nalazi se u  Dortmundu u Njemačkoj.

Školovanje se danas provodi u preko 30 zemalja u Europi, među kojima je i Hrvatska. Edukaciju i tečajeve organizira Hrvatska udruga fizioterapeuta (HUF).

 

                                                                                               Maja Blažević

                                                                                               Bacc.physiotherapist

 

MJESTA I NAČIN POSTAVLJANJA KINEZIO TRAKA NA TIJELO - pogledajte klikom na ovu poveznicu

 

 

glavna slika: image by Freepik 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.