kvantum-tim.hr

header_vitamini

Utorak, 23.01.2018. / glasnik br. 42

 

 

Najbolji vitamini i minerali za žene iznad 50-te

 

U idealnom svijetu, većinu potrebe za nutrijentima možemo zadovoljiti jedući hranu koja se sastoji od puno svježeg povrća, voća, cjelovitih žitarica i mesa.

Iako bi takav način prehrane trebao biti u glavnom fokusu tijekom cijelog našeg života bez obzira na dob, na žalost previše se izlažemo hrani s niskim udjelom, našem tijelu toliko potrebnih, nutrijenata.

Stoga, doći će trenutak (obično nastupi u kasnim četrdesetima i ranim pedesetima) kada ćemo određene potrebe za vitaminima i mineralima morati nadopunjavati dodacima specifičnim kako za našu dob, tako i potrebama organizma u datom trenutku.

Žene iznad 50 godina imaju jedinstvene potrebe za vitaminima i mineralima, koje uz ostalo uključuju hormonsku ravnotežu, zdravlje kostiju i vid. Ako ste već iskusili poremećaje nastale uslijed manjka vitamina i minerala u tijelu ili jednostavno želite djelovati preventivno, u sljedećih par redaka možete pronaći preporuku koje vitamine i minerale trebate koristiti ako ste žena i na pragu ste ili ste prašli svoje pedesete.

 

KALCIJ

Kalcij spada u esencijalne makrominerale i predstavlja do cak 2% ukupne tjelesne mase, od cega je vise od 99% koncentrirano u kostima i zubima, a ostatak se odnosi na dio izvanstanicnog kalcija u krvi, limfi i drugim tjelesnim tekucinama u nasem tijelu. Kalcij se u tjelesnim tekucinama mijenja 20-30 puta dnevno, dok se u kostima zamjenjuje svakih nekoliko godina.

Dok muškarci iznad 50 godina mogu također imati koristi od dopune prehrane kalcijem, žene su posebno izložene riziku od razvoja osteoporoze zbog uloge koju estrogen igra u održavanju koštane mase, a estrogen prirodno opada s dobi stoga je izuzetno važno obogatiti prehranu kalcijem.

Istraživanja pokazuju kako loša prehrana, nedostatak vježbanja i visoka razina stresa uvelike povećavaju rizik od osteoporoze u žena.

Osteoporoza je naziv za gubljenje kostane mase i nastanak krhkih i lomljivih kostiju. Kod ljudi oba spola dolazi do smanjenja kostane mase nakon 40 godina zivota, ali zbog neposredne povezanosti hormona estrogena i gubitka kalcija, ta je pojava znacajnija kod zena. Osteoporoza predstavlja gubitak oba matriksa kostiju (mineralnog i nemineralnog – uglavnom proteinskog). Kad postoji samo gubitak kalcija, tada govorimo o osteomalaciji (omeksanju kostiju). Osteoporoza je mnogo slozeniji poremecaj, koji ukljucuje i gubitak proteinskog nosaca i minerala (uz kalcij, ukljuceno je jos barem desetak minerala). Kod osteomalacije, zbog nedostatka vitamina D nedovoljno se resorbiraju kalcij i fosfor, pa kod djece nastaje rahitis. Kod odraslih se vitamin D cesto nedovoljno apsorbira, pa je opet posljedica nedovoljna apsorpcija kalcija. Osteoporoza je kompleksno stanje koje ukljucuje hormonalne, prehrambene, okolisne faktore, kao i stil zivota. Nedovoljan unos kalcija i drugih minerala i vitamina, te moguce i druge greske u prehrani (neuravnotezena prehrana) bitni su elementi rizika za nastanak osteoporoze. Takodjer, premalo ili previse magnezija te fosfora u prehrani remeti apsorpciju kalcija.

Hrana koja obiluje kalcijem - mliječni proizvodi, sjemenke sezama, sojino mlijeko, zob, bademi, bijeli grah, bijela repa, losos, sardine, kelj, špinat, rukola, brokula, sjemenke suncokreta.

 

MAGNEZIJ

Nedostatak magnezija je danas sve cesci. Razlog je prvenstveno prerafinirana i industrijski preradjena hrana siromasna magnezijem. Posljedica nedostatka magnezija su drhtanje misica, slabost, poremecaji gutanja, mucnina, povracanje i grcevi. Kronicni nedostatak povecava rizik bolesti krvozilnog sustava, malignih oboljenja i osteoporoze.

Žene su, na žalost, više izložene stresu od muškaraca, a mi svi, kada smo pod stresom puno brže trošimo u našim tijelima pohranjen magnezij. Magnezij je u tijelu bitan jer uz pomoću njega naše tijelo provodi više od 600 funkcija.

Studije su također pokazale kako će žene s odgovarajućom razinom magnezija manje vjerojatno razviti dijabetes tipa 2. Magnezij je bitan kao podrška pri stresu, pomaže kod spavanja, igra važnu ulogu za zdravlje srca i može ublažiti zatvor.

Hrana bogata magnezijem - zeleno lisnato povrće, alge, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, integralne žitarice, banane, suho voće, tamna čokolada.

 

OMEGA 3

Omega 3 masne kiseline vrlo su važne za naše tijelo, posebice stoga što ih ono samo nije u mogućnosti proizvesti. Potrebne su za niz važnih funkcija našeg tijela a posebice za dobar rad mozga, za normalni rast, kognitivni razvoj, za pravilan rad srca. Osjećamo li pretjeran umor, imamo li narušeno pamćenje, podložni smo depresiji ili naglim promjenama raspoloženja, podložni smo kroničnim upalama i artritisu, debljanju i srčanim bolestima trebali bismo potražiti savjet liječnika o uzimanju dodataka prehrani bogatim omega 3 masnim kiselinama.

Raspoloženje i stres - Studije ukazuju kako su Omega 3 masne kiseline važne za pravilan rad našeg mozga. Uzimanje Omega 3 masnih kiselina poboljšat će naše raspoloženje i napravit će naše tijelo otpornijim na stresne situacije.

Pokretljivost, fleksibilnost i bol zglobova - Omega 3 masne kiseline pozitivno utječu na smanjenje i nestanak upala čime se poboljšava pokretljivost zglobova te ih se štiti djelujući na enzime koji napadaju hrskavicu. U konačnici one našem tijelu pomažu lakše podnositi bol.

Metabolizam - omega 3 masne kiseline poboljšat će metabolizam našeg tijela. Ono će sagorijevati više kalorija aktiviranjem mehanizma za sagorijevanje masti jer će se usporiti odnosno ugasiti mehanizam njihova skladištenja čime će se smanjiti razina inzulina u našem tijelu (inzulin je hormon koji vrši regulaciju šećera u krvi, te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu)

Razvoj u najranijoj dobi - Omega 3 masne kiseline idealna je za pomoć pri razvoju psihofizčkog zdravlja u djece, razvoj vida i snažno i otporno tijelo. Osim toga, omega 3 masne kiseline važne su za regulaciju rada neurona koji utjeću na pamćenje, učenje i koncentraciju.

Umor - najčešći razlog je pomanjkanje omega 3 masnih kiselina. Njihov manjak izaziva povećanu razinu upalnih procesa koji posljedično smanjuju količinu energije i izazivaju povećanu potrebu za spavanjem poradi regeneracije.

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama: riba i riblje ulje, špinat, lan, cvjetača, brokula, prokula.

 

PROBIOTICI

Osnovna zadaća probiotika je pomć pri pokretanju hrane kroz naša crijeva. Probiotike sačinjavaju žive bakterije i kvasci koji su dobri za naše zdravlje, posebno za probavni sustav. Obično mislimo na bakterije kao nešto što uzrokuje bolesti, ali moramo biti svjesni kako je naše tijelo puno bakterija, i dobrih i loših. Probiotici se često nazivaju "dobrim" ili "korisnim" bakterijama jer pomažu u održavanju zdravog probavnog trakta. O njihovim pozitivnim učincima počelo se više pričati tek od sredine 1990-ih godina. Danas ih liječnici često preporučuju kao pomoć pri rješavanju probavnih problema ali i obnavljanju dobrih bakterija kod čestog uzimanja antibiotika. Kada izgubite "dobre" bakterije u tijelu (primjerice, nakon što ste uzimali antibiotike), probiotici mogu pomoći povećati njihov broj odnosno ponovno uspostaviti njihovu količinu te uspostaviti ravnotežu između dobrih i loših bakterija kako bi naše tijelo radilo kao dobro podmazan stroj.

Zdrava crijevna flora važna je bez obzira na godine starosti. Ako smo na pragu pedesetih moramo voditi brigu o svojoj probavi a najlakše ćemo to napraviti dovoljnim unosom probiotika u naše tijelo. Osim pogodnosti po naš probavni sustav, probiotici su važni i za zdravo funkcioniranje štitnjače (pomažu u reguliranju metabolizma), pomažu u održavanju normalne razine kolesterola u krvi i mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i suzbiti upalne reakcije u crijevima.

Hrana bogata probioticima - mliječni proizvodi, kiselo zelje, sojin umak. kruh od kiselog tijesta.

 

MULTIVITAMINI

Unosimo li dovoljnu količinu vitamina u tijelo na dnevnoj bazi? Što nam je tijelo starije time je i njegova sposobnost obnavljanja sve sporija. Razlog tome leži u činjenici kako starenje neupitno dovodi do promjena koje rezultiraju kroničnim bolestima, oslabljenim imunitetoma, a sve to upotpunjeno je lijekovima koje zbog toga uzimamo. Naše tijelo pokušava obnoviti zalihe vitamina i minerala koje su važne kako bi normalno funkcioniralo, ali zbog sveg navedenog njihova potrošnja je povećana. Kako bi tijelo što bolje i lakše funkcioniralo, potrebno mu je pomoći i smanjiti opterećenje uzrokovano starenjem. Kvalitetni multivitaminski pripravci namijenjeni zenama, posebice onima na pragu pedesetih moraju sadrzavati, B vitamine (1, 2, 3, 6 i 12), A, D3, E, K2 i C vitamin, folnu kiselinu i minerale.

Vrlo je važno prilagoditi prehrambene navike godinama starosti jer hrana je ipak najvažniji izvor svih vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Što smo stariji, potreba za vitaminima i mineralima je u porastu stoga, kako smo već naveli, pomognimo tijelu održati ga zadravim konzumirajući zdrave namirnice, dodatke prehrani i upražnjavajući zdravu i ne pretjerano opterećujuću tjelovježbu (hodanje i lagano vježbanje).  

Briga o vlastitom zdravlju je dugoročno ulaganje u svoju dobrobit odnosno u zdravo starenje koje tada neće biti prepreka zahtjevima koje ćemo staviti pred naša tijela bez obzira bile mi u šezdesetim, sedamdesetim, osamdesetim... godinama.

 

Slika: Mature woman photo created by karlyukav - www.freepik.com

 

 

 

 

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.