kvantum-tim.hr

Kako pravilno odabrati - rolator ili hodalica?

Rolator i hodalica

Ako imate problema s hodanjem, ravnotežom odnosno generalno gledano s pokretljivošću a dovoljno ste snažni kako biste se i dalje uz laganu pomoć mogli kretati, ili je član vašeg kućanstva slabije pokretan, rolatori i hodalice kao pomagala za hodanje najbolji su odabir želite li zadržati ili pomoći slabije pokretnoj osobi da zadrži neovisan stil života.

Sve više osoba starije životne dobi želi ostati u vlastitom domu u kojem često žive sami. Velik broj njih boluje od stanja poput problema sa zglobovima, kukovima, leđima, artritisa i teških problema s disanjem a koja uvelike ograničavaju ili onemogućuju njihovu sposobnost hodanja ili prilično utječu na njihovu izdržljivost.

Rolatori i hodalice idealno su pomagalo koje slabije pokretnim osobama omogućavaju bolju kvalitetu života, pružaju im osjećaj neovisnosti i k tome im istodobno pomažu izbjeći umor, smanjiti rizik od pada, poboljšati ravnotežu i smanjiti opterećenja mišića i zglobova.

 

Čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru rolatora i hodalica

Tradicionalni rolatori i hodalice dvije su različite vrste pomagala za kretanje. Tradicionalne hodalice obično imaju četiri noge (neki modeli imaju i kotače), dok rolatori imaju između tri i četiri kotača.

Ako odaberete hodalicu ili rolator koji vam ne odgovara, riskirate se izložiti novim padovima, ozljedama i bolovima, stoga, pročitajte sljedećih nekoliko savjeta prije nego krenete u potragu za idealnim pomagalom:

 

Faktor #1: Snaga gornjeg dijela tijela

Gotovo svaki tradicionalni rolator ili hodalica, pa čak i većina invalidskih kolica zahtijeva određenu razinu snage gornjeg dijela tijela.

Standardne hodalice otprilke teže oko 3 kilograma, dok težina rolatora varira i u prosjeku je između 5 i 10 kilograma. Bez obzira želite li koristiti hodalicu ili rolator, morat ćete imati dovoljno jake ruke kako biste se mogli kretati i pri tome ostati stabilni na ručkama ili imati dovoljno snage kako biste gurali ili podizali hodalicu bez problema.

 

Faktor #2: Razmotrite teren

Tradicionalne hodalice mogu se koristiti na gotovo svim terenima, iako može biti izazovno prijeći s tepiha na parket ili pločice, odnosno s trave na šljunak ili asfalt, one su dobar odabir za kraće i nezahtjevne rute.

Također, prije nego što krenete u potragu za idealnim pomagalom zapitajte se da li ste više tip osobe koja se kreće po svojem domu ili ste osoba koja podjedanko uživa u toplini svojeg doma ali i u boravku vani.

Razmotrite planirate li koristiti svoje pomagalo na terenu koji ima pad ili se trebati kretati uzbrdo I kakve su ceste i nogostupi u mjestu gdje živite ili boravite.

Ako se želite puno kretati i rute oko vas su zahtjevne, rolatori su, vjerojatno, bolji izbor za vas jer imaju kotače, sjedište i kočnice što će vam uvelike olakšati kretanje, ali i budite svjesni činjenice kako za rolatore trebate biti dovoljno stabilni na nogama.

 

Faktor #3: Vaša stabilnost

Želite li za sebe hodalicu s kotačima ili rolator kako bi vaše kretanje bilo lakše?  Ako niste dovoljno stabilni na nogama i slabije ste snage morate znati kako oni za vas mogu biti potencijalno opasni. Morate imati dovoljno snage za podizanje hodalice prilikom svakog koraka i imati dovoljno snage za kontrolu rolatora posebice na padinama kada je potrebno kočiti, ili kada njime mjenjate smjer.

Ako imate većih problema s ravnotežom ili hodanjem rolatori i hodalice nisu rješenje za vas. Tada je možda vrijeme da razmislite o invalidskim kolicima.

 

Faktor #4: Prilagodljivost

Tradicionalne hodalice jednostavne su i nude stabilnost svima kojima je potrebna pomoć kod ravnoteže. Ako pričamo o prilagodljivosti, rolatori su puno prilagodljiviji kako po pitanju visine tako I težine. Mnogi također dolaze sa sjedalom, košarom i gumiranim ručkama koje olakšavaju.

 

Ponudu rolatora i hodalica pogledajte OVDJE!

 

ROLATOR

HODALICA

ŠTO JE ROLATOR:  rolator je pomagalo za hodanje koje se koristi kako bi se osigurala stabilnost i ravnoteža pri kretanju čime se smanjuje rizik od pada.

Rolatori su namijenjeni svim slabije pokretnim osobama i osobama koje žele veću autonomiju kretanja nego im to dozvoljavaju klasične hodalice ili štapovi bez obzira na godine starosti. 

Rolator je također korisno pomagalo za osobe koje se oporavljaju od ozljeda jer omogućava kretanje s manje napora a time i manje bolova. 

ŠTO JE HODALICA: hodalica je vrsta pomagala za kretanje koja se koristi za pomoć ljudima koji još uvijek mogu hodati (npr. ne trebaju im invalidska kolica), ali im je potrebna pomoć. To je četveronožni okvir koji omogućuje osobi da se osloni na njega radi ravnoteže, podrške i odmora.

Međutim, važno je znati kako se hodalice moraju podići da bi se pomicale, što znači da bi korisnik trebao imati dovoljno snage u gornjem dijelu tijela da podigne hodalicu pri svakom koraku.

Rolatori i hodalice

KAKO IZGLEDA ROLATOR: Postoji zaista puno različitih vrsta rolatora ali ono što je zajedničko većini jest čvrsti okvir napravljen od čelika ili aluminija, najčešće postavljen na tri ili četiri kotača te kočnice.

U ovisnosti od modela, rolatori su obično opremljeni još i sjedalom, naslonom za leđa, pladnjem i košarom za odlaganje stvari. 

KAKO IZGLEDA HODALICA: Hodalice su obično izrađene od aluminija tako da su dovoljno lagane da ih se lako podigne i premjesti.

Često imaju udobne ručke izrađene od pjene, gela ili gume kako bi se povećala udobnost korisnika. Vrhovi nogu obično su prekriveni gumenim kapicama koje su dizajnirane da spriječe klizanje i poboljšaju stabilnost.

KOME JE NAMIJENJENJ ROLATOR: Svim osobama koje mogu samostalno stajati i hodati ali ne mogu lako održati svoju ravnotežu, osobama koje se oporavljaju od ozljeda, osobama koje su u postoperativnom režimu oporavka ili žele dodatnu sigurnost pri hodanju na kraće ili duže relacije. Osobama koje se brzo umaraju od hodanja i redovito trebaju odmor kako bi nastavile s kretanjem. Rolatori su dizajnirani za povećanje brzine hoda i ravnoteže tijekom korištenja.

KOME JE NAMIJENJENA HODALICA: Hodalice su savršene za osobe s lošom ravnotežom, za osobe koje ne mogu hodati na velike udaljenosti, ali mogu udobno stajati na nogama.

Za kretanje po zatvorenim prostorima - zbog svoje težine hodalice su lakše za  manevriranje po stanu ili kući.

KAKVI MODELI ROLATORA POSTOJE: Rolator sa tri ili četiri kotača, rolator s čeličnom (teži) ili aluminijskom (lakši) konstrukcijom, sa ili bez sjedišta, košare, pladnja, s manjim ili većim kotačima, za upotrebu na otvorenom ili zatvorenom, sa ili bez naslona, s pomičnim ili fiksnim ručkama, sklopive ili fiksne konstrukcije i slično. KAKVI MODELI HODALICA POSTOJE: Gibljive hodalice koje olakšavaju kretanje jer se pri kretanju pomiće jedna pa apotom druga strana, sklopive hodalice koje je lakše pospremiti kada nisu u upotrebi, hodalice podesive po visini, hodalice s prednjim kotačima, hodalice čvršće konstrukcije za ljude veće težine i slično. 

Rolatori omogućuju aktivan životni stil osobama koje još uvijek mogu hodati i stajati, ali im je potrebna dodatna podrška. Također, za razliku od hodalica, u ovisnosti od modela dolaze opremljeni s kotačima, kočnicama, ugrađenim sjedalom i košarom za pohranu osobnih stvari.

Tradicionalne hodalice su pomagala za kretanje bez ikakvih dodataka. To ih čini idealnom, jednostavnom alternativom rolatorima i invalidskim kolicima. Hodalice se smatraju relativno laganima, što ih čini jednostavnom i jeftinom opcijom.

 

Našu ponudu rolatora i hodalica pogledajte OVDJE!

 

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.