kvantum-tim.hr
Kalcij 200 mg + Vitamin D3 za kosti i zube

Kalcij 200 mg + Vitamin D3 za kosti i zube

4
174 Narudžbe
3 Recenzije

Dodatak prehrani u obliku tableta kalcija i vitamina D3 sadrži dva najvažnija nutrijenta za rast i održavanje jakih i zdravih kostiju i zubi.
Pogodno za vegetarijance. 60 tableta

SKU P1142
Sadrži Kalcij i vitamin D3
Količina 60 tableta
4,78 €
Dostupno

Komada na skladištu 160

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 4,78 €

Detalji

Kalcij 200 mg + Vitamin D3, dodatak prehrani

Proizvođač: Premier Health product Ltd., Wolfe Road, Coventry, CV4 9UP, England
Odgovoran za RH: Kvantum-tim d.o.o., Voćarska 6, 10437 Rakitje
Neto količina: 60 tableta

Dnevna doza (jedna tableta) sadrži   %PDU
Vitamin D 50 iu 25%
Kalcij 200 mg 25%
Četiri tablete sadrže    
Vitamin D 5 μg 100%
Kalcij 800 mg 100%

Sastojci: kalcij karbonat s maltodekstrinom, tvar za povećanje volumena - mikrokristalična celuloza, tvar za sprečavanje zgrudnjavanja - magnezij stearat – tvar protiv zgrudnjavanja, zgušnjivač - hidroksipropilmetil celuloza, tvar za sprečavanje zgrudnjavanja - silicij dioksid,  zgušnjivač - natrij karboksimetil celuloza, vitamin D3 (sukroza, kukurozni škrob, gumaarabika, trigliceridi srednjeg lanca, tri-kalcij fosfat, kolekalciferol, DL. Alfa tokoferol).

Način primjene: Odrasli: Progutati jednu do četiri tablete dnevno s hranom

Napomene:
Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
Ne koristiti ako je zaštitna folija ispod čepa oštećena.
Čuvati od dohvata male djece.
Pogodan za vegeterijance. 

Način čuvanja: Čuvati na hladnom i suhom mjestu.

O Kalciju i vitaminu D:

Kalcij
Kalcij spada u esencijalne makrominerale i predstavlja do čak 2% ukupne tjelesne mase, od čega je više od 99% koncentrirano u kostima i zubima, a ostatak se odnosi na dio izvanstaničnog kalcija u krvi, limfi i drugim tjelesnim tekućinama u našem tijelu. Kalcij se u tjelesnim tekućinama mijenja 20-30 puta dnevno, dok se u kostima zamjenjuje svakih nekoliko godina.

Unutarstanični kalcij djeluje kao prenosilac poruka, koji omogućuje stanicama odgovarajući odgovor na hormone i neurotransmitere. Kalcij ima vrlo važnu ulogu u djelovanju enzima (zgrušavanje krvi), prijenosu impulsa, mišićnoj kontrakciji, regulaciji srčanih otkucaja, kao i u mnogim drugim fiziološkim funkcijama. Za održavanje neophodne količine kalcija u organizmu (homeostaze) zbog varijabilne prehrane i različitih potreba u različitim životnim dobima i stanjima brinu se hormoni. Paratiroidni hormon, kalcitonin i vitamin D zajednički kontroliraju apsorpciju kalcija iz crijeva, reapsorpciju u bubrezima, kao i metabolizam kostiju.

Količine kalcija izlučenog iz organizma povezane su sa starošću. U tijeku puberteta izlučena je količina smanjena, a raste u odrasloj dobi, posebno nakon menopauze kod žena. Nakon 65-e godine izlučivanje kalcija iz organizma ponovno se smanjuje. Velik unos bjelančevina dovodi do pojacanog izlucivanje kalcija urinom. Relativno visok postotak fosfora u hrani smanjuje taj efekt. Ali i velik unos rafiniranih i koncentriranih ugljikohidrata, od kojih nastaje inzulinska rezistencija, dovodi do pojačanog izlučivanja kalcija. Povećano izlučivanje kalcija urinom uzrokuje i kofein te povećan unos kuhinjske soli.

Kalcij i osteoporoza
Osteoporoza je naziv za gubljenje koštane mase i nastanak krhkih i lomljivih kostiju. Kod ljudi oba spola dolazi do smanjenja koštane mase nakon 40 godina života, ali zbog neposredne povezanosti hormona estrogena i gubitka kalcija, ta je pojava značajnija kod žena. Osteoporoza predstavlja gubitak oba matriksa kostiju (mineralnog i nemineralnog – uglavnom proteinskog). Kad postoji samo gubitak kalcija, tada govorimo o osteomalaciji (omekšanju kostiju). Osteoporoza je mnogo složeniji poremećaj, koji uključuje i gubitak proteinskog nosača i minerala (uz kalcij, uključeno je još barem desetak minerala). Kod osteomalacije, zbog nedostatka vitamina D nedovoljno se resorbiraju kalcij i fosfor, pa kod djece nastaje rahitis. Kod odraslih se vitamin D često nedovoljno apsorbira, pa je opet posljedica nedovoljna apsorpcija kalcija. Osteoporoza je kompleksno stanje koje uključuje hormonalne, prehrambene, okolisne faktore, kao i stil života. Nedovoljan unos kalcija i drugih minerala i vitamina, te moguće i druge greške u prehrani (neuravnotežena prehrana) bitni su elementi rizika za nastanak osteoporoze. Također, premalo ili previše magnezija te fosfora u prehrani remeti apsorpciju kalcija.

Povećan unos kalcija putem prehrane ne može štetiti, jer se višak kalcija ne apsorbira u organizam, nego se izlučuje putem stolice. Opasnost od pretjeranog unosa kalcija može nastati prilikom nekontroliranog uzimanja dijetetskih pripravaka, što može dovesti do ovapnjivanja mekih tkiva u organizmu. (Izvor i autor Stjepan Šaban)

Vitamin D
Vitamin D je nužan za izgradnju i održavanje zdravih kostiju zato što kalcij, primarna komponenta kostiju, može biti apsorbiran samo kada je vitamin D prisutan u našem tijelu. Naše tijelo proizvodi vitamin D kada izravna sunčeva svjetlost pretvori kemijsku tvar u koži u aktivni oblik vitamina (kalciferol). Vitamin D se rijetko pronalazi u namirnicama stoga da bi ste ga unjeli u organizam konzumirajte mlijeko, obogaćene žitarice i ribu poput lososa, skuša i srdela. Količina vitamina D, kojeg proizvodi naša koža, ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući doba dana, godišnje doba, područje u kojem živimo i pigmentaciju kože. Ovisno o tome gdje živimo i naš način života, proizvodnja vitamina D može se smanjiti ili biti potpuno odsutna tijekom zimskih mjeseci. Zaštita od sunca (poput krema), premda je važna, također može smanjiti nastanak vitamina D. Mnoge starije osobe ne izlažu se redovito sunčevoj svjetlosti i iz tog razloga imaju poteškoće s apsorpcijom vitamina D, pa bi njegovo uzimanje u kombinaciji s multivitaminom moglo poboljšati zdravlje kostiju.

Bez vitamina D kosti mogu postati meke, tanke i krhke. Nedostatak vitamina D također je povezan s osteoporozom i nekim vrstama karcinoma.

Mišljenja korisnika

Preporuka · 8.4.2019.
Odlična proizvod.
I jako brza dostava.
Preporučam svima vaše proizvode.
Nada · 5.3.2019.
Uzimam za kosti, kvaliteta proizvod, povoljna cijena i brza dostava preporučujem ovu stranicu
Odličan proizvod za odličnu cijenu · 19.10.2018.
Cijena je stvarno fantastična, a proizvod je kvalitetan. Svakako preporučam. Btw, kupila sam preko stranice vitamini.com.hr.
Napišite recenziju ovog proizvoda i pomozite drugima da lakše odaberu.
Kalcij 200 mg + Vitamin D3 za kosti i zube
2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.