header_GOZ

03. kolovoz 2017., broj 357.

 

Znate li da toplinski udar može nastupiti i u zatvorenom prostoru?!

 

Toplinski_udar

 

Toplotni i toplinski udari - što je to?

Toplotni udar obično nastaje uslijed izlaganja suncu dok toplinski udar nastaje uslijed izlaganja visokim temperaturama. Toplinski udar može nastupiti nakon što smo tijekom cijelog dana bili izloženi visokim temperaturama ali je moguć i nakon svega nekoliko minuta izloženosti visokim temperaturama.

Simptomi toplotnog udara - pretjerano znojenje, hladna i vlažna koža, glavobolja praćena umorom, mučninom, nesvjestica.

Simptomi toplinskog udara - visoka temperatura, osjećaj groznice, koža je suha, crvene boje i vruća na dodir, ubrzano bilo, vrtoglavica koju prati teško i plitko disanje, žeđ, zbunjenost, mučnina, nesvjestica.

Najčešće povezujemo topotne i toplinske udare sa pretjeranim izlaganjem suncu tijekom dana, no mogu se dogoditi i u zatvorenom prostoru, a upravo puno toga o takvim udarima možemo jednostavno naučiti kroz priču Jennifer Abme, majke dvije djevojčice, koja nam dolazi iz Kanade.

Nakon što je njezina kćer iznenada bila pogođena toplinskim udarom u svojem domu, Jennifer Abma upozorava nas na posljedice ove opasnosti koja se može dogoditi bilo kome.

Kada je toplinski val pogodio njihov rodni grad Edmonton u Kanadi, Abma je mislila kako je najbolje držati kćeri u zatvorenom prostoru, daleko od topline od 33 stupnja.

Međutim, kad je njezina trogodišnja kćerkica Anastasia otišla na spavanje u svoju spavaću sobu, nije ju mogla probuditi nakon sat i pol spavanja. Primjetivši kako je soba pretjerano vruća, Abma je odmah nazvala hitnu službu koja je kasnije utvrdila kako je Anastasia pokazala sve simptome toplinskog udara.

"Trebalo mi je 15 minuta kako bih ju probudila", rekla je Abma danas. "Stvarno smo imali sreće, vjerojatno je bila nekoliko minuta od trenutka kada je moglo doći do nepopravljive štete."

Prema listu Daily, temperatura u gradu Edmontonu obično nije viša od 27 stupnjeva, a kuća u kojoj obitelj Abma živi nema klima uređaj.

Anastasijin šećer u krvi bio je vrlo nizak. Bolničari su joj pomogli davanjem šećera oralno.

Kao što je Jennifer istaknula, toplinski udar može se stvarno dogoditi bilo gdje, u trenutku kad se vaše tijelo više ne može nositi s toplinom - osobito tijekom dugih toplih vremenskih razdoblja.

Kao što napominje američka Nacionalna medicinska knjižnica, ozbiljni simptomi toplinskog udara uključuju temperaturu tijela iznad 40 stupnjeva, nesvjesticu i brzo disanje.

"Nadam se kako će drugi roditelji naučiti nešto iz ovog slučaja i pobrinuti se da se i njima ne dogodi slično. Provjetravajte sobe u vašoj kući jer temperatura u njima može narasti i biti slična onoj u automobilima prakiranim na suncu", rekla je mama Jennifer za Today.

Kako su u Hrvatskoj ovaj tjedan temperature znatno iznad 35 stupnjeva (posebice u priobalju) pokušajte se ne izlagati suncu od 11 do 17 sati. Tada je sunce najjače i najštetnije po naše zdravlje. Pijte puno tekućine, jedite laganiju hranu, po mogućnosti malo slaniju nego što to uobičajeno radite i jedite puno voća i povrća. Redovito provjetravajte prostorije u kojima boravite, a ako koristite klimu, namjestite temperaturu nekoliko stupnjeva ispod vanjske kako vaše tijelo ne bi doživjelo šok uslijed temperaturne razlike.

Zaštitite se kremama s višim faktorima te nosite široku i prozračnu odjeću. Na glavi obavezno imajte kapu, šešir ili maramu.

U slučaju sumnje kako netko od vaših najmilijih ili prijatelja ima simptome toplotnog ili toplinskog udara, pokušajte ih rashladiti i okrijepiti rashlađenim tekućinama te odmah zovite hitnu pomoć.