kvantum-tim.hr

Što znače brojke koje smo dobili kada smo mjerili krvni tlak

Izmjerili ste krvni tlak svojim tlakomjerom i dobili ste rezultat u brojkama. Što točno te brojke izmjerenog krvnog tlaka znače? Da li te brojke označavaju dobar ili loš krvni tlak? Što napraviti sa rezultatima? 

Stoga krenimo i redom objasnimo osnovne stvari koje bismo trebali znati o krvnom tlaku.

Što je krvni tlak?

Za početak objasnit ćemo kako je krvni tlak pritisak krvi koji djeluje na stijenke vaših arterija. Arterije prenose krv iz srca u ostale dijelove tijela. Krvni tlak ovisi o snazi srca, koje pumpa krv kroz cijelo tijelo, i o širini te prohodnosti arterija.

Vrijednosti mjerenja krvnog tlaka u osnovi se na svim tlakomjerima prikazuju u tri osnovne brojke:

Sistolički krvni tlak - prikaz sistoličkog krvnog tlaka odnosno gornje vrijednost mjerenja krvnog tlaka koja označava pritisak u arterijama u trenutku kada srce kuca i pumpa krv u tijelo. Izražava se u mmHg (milimetrima žive). Sistolički krvni tlak je prva i viša brojka koja se bilježi prilikom mjerenja krvnog tlaka. 

Dijastolički krvni tlak -  je donja vrijednost mjerenja krvnog tlaka koja označava pritisak u arterijama u trenutku kada se srce opušta između dva otkucaja i puni se krvlju. Izražava se u mmHg (milimetrima žive). Dijastolički krvni tlak je druga, niža brojka koja se bilježi prilikom mjerenja krvnog tlaka. 

Puls - je ritmičko proširenje i sužavanje arterija koje nastaje kao odgovor na srčane otkucaje, tj. na pumpajuću aktivnost srca. Svaki put kada srce kuca, pumpa krv u arterije, što stvara privremeni porast pritiska koji se osjeća kao pulsiranje. Mjerenje pulsa omogućava procjenu brzine otkucaja srca (broj otkucaja u minuti) i ritma srca, što može pružiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca. 

 

Tablica vrijednosti krvnog tlaka:

Kako smo na početku spomenuli, izmjerili ste krvni tlak i dobili ste vrijednosti koje možete usporediti pomoću ove jednostavne tablice. Osim brojčanih oznaka, tablica uključuje i boje koje sugeriraju je li izmjereni krvni tlak unutar "dobrog" ili "lošeg" raspona, omogućavajući vam da odmah uočite kategoriju u koju spadate.

Ako su vrijednosti koje ste dobili mjerenjem unutar zelenog raspona, vaš krvni tlak je optimalan, normalan ili viši od normalnog. Ako su, pak, vrijednosti u narančastom ili crvenom rasponu, vaš krvni tlak nije u zadovoljavajućem opsegu, stoga bi trebali potražiti liječničku pomoć.

Sve rezultate mjerenja odnosno vrijednosti koje ste mjerenjem dobili, vodite u dnevniku mjerenja krvnog tlaka (s poveznice u nastavku možete preuzeti dnevnik mjerenja) kojeg pokažite svojem liječniku.

Kliknite na ovu poveznicu i preuzmite Dnevnik mjerenja krvnog tlaka

Tablica vrijednosti krvnog tlaka

NAPOMENA: bez obzira da li se rezultat mjerenja krvnog tlaka nalazi u dobrom ili lošem rasponu, bez obzira na to da li se osjećate dobro, obavezno redovito posjećujte svojeg obiteljskog liječnika i vršite kontrolne preglede. Liječniku možete pokazati dnevnik mjerenja kojeg ste vodili. 

 

Kako izgleda prikaz izmjerenih vrijednosti na tlakomjeru

Prikaz izmjerenih vrijednosti krvnog tlaka na tlakomjeru pokazat ćemo Vam na primjeru Rossax Z5 tlakomjera iz ponude Kvantum-tima koji je ujedno još opremljen mogućnošću prikaza aritmije (atrijalne fibrilacije i preuranjene kontrakcije).

 Prva viša brojka je prikaz sistoličkog krvnog tlaka odnosno gornje vrijednost mjerenja krvnog tlaka.
 Druga, niža brojka je prikaz dijastoličkog krvnog tlaka odnosno donje vrijednosti mjerenja krvnog tlaka.
 

Ova izmjerena vrijednost predstavlja Puls odnosno ritmičko proširenje i sužavanje arterija koje nastaje kao odgovor na srčane otkucaje, tj. na pumpajuću aktivnost srca.

Normalna brzina pulsa za odraslu osobu u mirovanju, u prosjeku se  kreće od 60 do 100 otkucaja u minuti.

 Skala u boji vizualno predstavlja razinu izmjerenog krvnog tlaka u skladu s preporučenim smjernicama za krvni tlak. Evo što obično svaka boja označava:
  • Nijanse ZELENE boje označavaju normalan krvni tlak. To znači da su vrijednosti krvnog tlaka unutar prihvatljivog raspona.
  • ŽUTA ka NARANČASTOJ boji označava povišeni ili viši krvni tlak ili hipertenziju 1. i 2 stupnja. To sugerira da su vrijednosti krvnog tlaka više od normalnih, ako se izmjerene vrijednosti ponavljaju obavezno posjetite liječnika.
  • CRVENA boja ukazuje na visok krvni tlak ili hipertenziju 3. stupnja. Ona upozorava da su vrijednosti krvnog tlaka znatno više od normalnih i potencijalno opasne za zdravlje (obavezno posjetiti liječnika).
 

Oznake ARR, AFib i PC odnose se na napredne značajke koje pomažu u detekciji određenih stanja.

ARR (Aritmija) oznaka ukazuje na funkciju detekcije aritmije, stanja koje se odnosi na bilo kakvu nepravilnost u srčanom ritmu bilo da je previše brz, previše spor, ili neregularan.

AFib (Fibrilacija Atrija) ukazuje na specifičnu vrstu aritmije koja se odnosi na vrlo brz i neregularan ritam gornjih komora srca (atrija). Fibrilacija Atrija može povećati rizik od moždanog udara i drugih srčanih problema, pa je detekcija ovog stanja važna značajka za ljude s rizikom od srčanih bolesti.

PC (Premature Contraction) oznaka odnosi se na detekciju preuranjenih srčanih otkucaja odnosno na postojanje dodatnih srčanih otkucaja (kontrakcija) izazvanih preuranjenim nastankom ili zbog provođenja električnog impulsa u srčanom mišiću. Preuranjeni srčani otkucaji se mogu javiti zbog fizičkog ili emocionalnog stresa; konzumacije kave, čaja ili alkohola; upotrebe lijekova za prehladu, alergiju i astmu.

 Oznaka ispravno postavljene manžete.
 Oznaka za indikaciju pokreta tijela.  
 Oznaka za korisnika (Z5 tlakomjer mogu koristiti 2 korisinka, svaki korisnik ima na raspolaganju 60 memorijskih mjesta).
 
Oznaka za broj memorijskih mjesta (svaki korisnik ima 60 memorijskih mjesta na raspolaganju).

 

Za kraj, vrlo je važno da u slučaju bilo kakvih nedoumica koje imate a vezane su uz krvni tlak ili vaše zdravstveno stanje, prvo konzultirate svojeg liječnika. Vaš liječnik je mjerodavna osoba koja će vam odgovoriti na sva pitanja i potrebe vezane uz vaše zdravlje.

2017 - 2024 © Kvantum-tim d.o.o.